Križni put mladih Šibenske biskupije

Križni put mladih Šibenske biskupije održan je u subotu 6. travnja 2019. Mladi, njih oko dvjesto i pedeset,  ove godine za križem hodali su na relaciji Kamenjak – Banjevci – Stankovci – Lišane Ostrovičke. Pobožnost je započela na vidikovcu Kamenjak gdje je bila prva postaja. Riječi pozdrava uputio je biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Gabrijel Jagarinec. Ukazao je na zajedništvo mladih u molitvi križnog puta.


Krist nas vodi, za Kristom idemo, Krist je onaj koji svoju ljubav pokazuje žrtvujući se za sve nas.  To iščitavajmo hodeći na ovom križnom putu, kazao je u uvodu u pobožnost biskup Tomislav Rogić.

Križni put završio je misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić, koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Fotografije

 

Propovijed mons. Rogića

Vrhunac Božje ljubavi za čovjeka - KRIŽ

Dogodit će se na kraju dana: Gora Doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: "Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim.

U davna vremena prorok Izaija naviješta da će se jedna Gora uzdići iznad ostalih i da će njoj dolaziti svi narodi, plemena, jezici, sav svijet Gora Gospodnja - Dom Božji - mjesto susreta s Bogom! Da li je to neko mjesto na zemlji? Jeruzalem? Kalvarija?

Kao povijesni događaj - da! Isusova smrt na križu, na kalvariji, u Jeruzalemu. Ali značenje je puno veće od jednog određenog mjesta. Ondje se dogodilo da je Bog izabrao žrtvu svoga Sina kao vrhunac iskazane ljubavi za čovjeka. To 'mjesto' kojem će se svi klanjati nije zemljopisno, već postaje simbol križa.

Kako je to križ - sprava za mučenje i najokrutniju smrt u Rimskom carstvu^ postao znak najveće ljubavi? Odgovor je: Božjim izborom iskazivanja ljubavi za čovjeka. - Kolikim je sve darovima Bog pokušavao privoliti čovjeka da živi po Božjem zakonu, da poštuje prirodu koju mu je opet Bog darovao. Bog je sve savršeno uredio, a čovjek je uvijek iznova svoju slobodu htio mimo i bez Boga.

Uslijedile su Božje intervencije. Kazna - izgon iz raja, opći potop, razne pošasti i nevolje svih vrsta. * Sve do o zmijama ljuticama koje su u pustinji ubijale Izraelce. Čovjek se nije dovoljno prestrašio i promijenio. Kušao je Bog savezom pridobiti čovjeka natrag u Božju blizinu. Savez s Noom i obnova stvaranja, savez s Abrahamom i njegovim potomstvom, pa Mojsije i Deset zapovijedi, pa proroci i tolika čudesa. Tvrdokornost ljudskog srca Bog je odlučio omekšati najvećim iskazom ljubavi, žrtvom svoga Sina.

Ni Bog u svoj svojoj svemoći nije izabrao - nego križ. Toliko te čovječe volim, toliko želim tvoju sreću, evo darujem ti svu svoju milinu. Vidiš li da sam spreman sve za tebe učiniti, samo da ne odeš u vječnu propast. Pristajem dragovoljno predati se u tvoje „razbojničke“ ruke, da me razapneš. Možda ćeš tada spoznati da te volim, da ti želim samo dobro, da ti želim dati svu sreću. Samo jedno tražim - nemoj se u svojoj slobodi okrenuti od mene, nemoj poći za lažnim bogovima, nemoj misliti da možeš biti ostvaren i sretan bez svoga Stvoritelja. Zar se život osmisliti bez izvora samog  Života.

Zapisa sv. Ivan evanđelista, Isusovu riječ: Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni [lv 3,16).

Kada i kako osjetimo da nas neko voli, da mu je stalo do nas? Ako nam to samo kaže ili ako i pokaže da je spreman nešto učiniti, nečeg se odreći, nešto žrtvovati za nas. Tajna spoznaje i naše vjere je u tome da prepoznamo kako je Bog izabrao žrtvu za najsavršeniji govor ljubavi. Onoliko te volim koliko sam se spreman za tebe žrtvovati. Bog je križ izabrao za mjeru ljubavi, darovao nam se do kraja. Hoće \i nam to biti dovoljno da se ove korizme obratimo, promijenimo i Bogu na ljubav odgovorimo? - Odgovor je na svakome od nas...

Sve je u drvo tvoga križa urezano.

U tvome križu svatko iščitava svoje ime, svoj lik.

U tvome križu svatko nalazi križ po mjeri svoga srca...

Sve je u drvo tvoga križa urezano. - JER TVOJ KRIŽ NE MJERI - TVOJ KRIŽ LJUBI. (S. Lice)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas616
Ovaj mjesecOvaj mjesec9846
UkupnoUkupno7624724

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47