Visovački novaci na Trsatu

„Gospodin mi je dao braću“, zahvalno i ponizno ističe naš otac sveti Franjo. Pritom braćom podrazumijeva članove franjevačke obitelji diljem svijeta. Lijepo je živjeti to bratstvo, a najmanje što bismo trebali činiti jest upoznavati se i surađivati s braćom makar najbližih nam provincija. Zajedno smo jači. Godina novicijata kao stvoreno je razdoblje za takve susrete jer omogućava da ovo jedinstveno slobodno vrijeme iskoristimo za upoznavanje braće iste redovničke generacije, njihovih provincija, a i da time proširimo svoje vidike i shvaćanje života u franjevačkoj zajednici.


Osim tradicionalnog odlaska novaka Južnoslavenske konferencije Reda Manje braće u Asiz, posljednjih nekoliko godina ustalio se običaj međusobnih posjeta između novaka Provincije sv. Ćirila i Metoda i nas, novaka Provincije Presvetoga Otkupitelja. Nakon što smo krajem prošle i početkom ove godine posjetili novake na Humcu i u Livnu, došlo je vrijeme za posjet braći na Trsatu. U četvrtak smo, 4. travnja, rano ujutro s meštrom fra Ivanom Režićem krenuli za Rijeku gdje je započeo naš trodnevni susret. Braća novaci, njih šestorica, zajedno sa svojim odgojiteljem fra Tomislavom Faletaromsrdačno su nas dočekali. Poslije Večernje molitve u 18 sati, sišli smo u baziliku gdje je slavljena Sveta Misa, a odmah po njezinu završetku održano je i Euharistijsko klanjanje. Navečer smo se zabavljali igrajući stolni tenis i nogomet, svirajući orgulje ili jednostavno družeći se. Sutradan, prvo odredište bio nam je Košljun, otočić u zagrljaju otoka Krka. Ondje su nas dočekali fra Stjepan Žužić i fra Klement Sršen koji nas je upoznao s dugom poviješću ovog franjevačkog bisera i njegovom florom i faunom, proveo nas muzejima, crkvom i samostanom gdje smo se u konačnici i okrijepili. Kiša i ružno vrijeme očito su iz Rijeke krenuli za nama na, dotada vedar, otok Krk. Takve okolnosti ubrzale su naš odlazak s Košljuna. Nakon ručka, krenuli smo u obilazak grada Krka. Prošetali smo se starom jezgrom do romaničke katedrale s gotičkim zvonikom, simbolom ovoga gradića. Iduće odredište bilo je maleno mjesto Jurandvor i crkva svete Lucije, u kojoj je kao lijeva oltarna pregrada bila postavljena Baščanska ploča, „dragi kamen hrvatskog jezika“. Da bismo mogli reći kako smo prošli otokom Krkom od sjevera do krajnjeg juga nedostajalo je još samo posjetiti Bašku. Otišli smo i onamo, točnije do tamošnje plaže s pogledom na otok Prvić i napravili stanku uz kavu prije povratka na Trsat. Večer smo do počinka proveli u novicijatskom bratstvu družeći se uz pjesmu i harmoniku u vještim rukama trsatskoga novaka.

Svanuo je i posljednji dan našega susreta. Ovo subotnje jutro, za razliku od prethodnoga, bilo je bez kiše pa nam je omogućilo planirano razgledavanje grada Rijeke. Poslije ranojutarnjeg Euharistijskog Slavlja, molitve Jutarnje i doručka Trsatskim smo se stubama spustili u centar. Nismo ih brojali, ali kažu da ih je 539 pa smo se zadovoljili samo silaskom. Grad smo obilazili uz vodstvu novaka domaćina. Posjetili smocrkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, riječku katedralu svetoga Vida, kapucinsku i dominikansku crkvu. Prošetali smo Korzom i na njemu popili piće razmjenjujući dojmove o Rijeci. Nakon ručka smo se pozdravili s novacima, meštrom fra Tomom, domeštrom fra Ljubom i ostalim članovima samostanske zajednice. Naravno da nam je bilo žao kad smo morali poći, ali nas je tješila činjenica da se uskoro ponovno vidimo na hodočašću u Asiz, a potom i povodom njihova posjeta nama na Visovcu. Bilo je divno susresti braću, vidjeti neka nova i radosna lica te obići do sada neposjećene dijelove Prelijepe Naše!

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3485
Ovaj mjesecOvaj mjesec68254
UkupnoUkupno7451954

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60