Runovići: Hodočašće u Rim

Vjernici iz Runovića, njih 35 sa župnikom fra Madenom te voditeljem hodočašća, fra Jurom Hrgovićem krenuli su iz Runovića na trodnevno hodočašće u Rim 23. travnja 2019., na uskrsni utorak, oko 17:30 sati. U Splitu su se ukrcali na trajket koji je oko 21 sat krenuo prema Anconi gdje je sa kašnjenjem stigao oko 8 sati.


Prvi dan hodočašća u Rimu 24. travnja, srijeda oko 12 sati ušli su na Trg Sv. Petra gdje su se susreli sa hodočasnicima iz Šibenika, iz župa Gospa van grada i Šubićevac koji su vodili fratri, fra Jerko Kolovrat i fra Šimun Markulin. U dugoj koloni ušli su u baziliku Sv. Petra kroz koju su pažljivo prolazili zaustaviši se na grobu Sv. Ivana Pavla II. pape gdje su se osobno pomolili. Sišli su u kriptu bazilike gdje su mogli vidjeti grobove papa.

Izišavši iz bazilike Sv. Petra, pošli su do Anđeoske tvrđave te su zatim obišli: Piazza Navona, Panteon, crkvu Sv. Ignacija Lojolskog gdje su mogli vidjeti grob Bartula Kašića, hrvatskog isusovca, Fontana di Trevi te Piazza di Spagna. Navečer su se smjestili u Hrvatskom domu gdje su sudjelovali u slavlju sv. mise  i večerali.

Drugi dan hodočašća u Rimu 25. travnja, četvrtak nakon doručka obišli su crkvu Sv. Križa Jeruzalemskog, baziliku Sv. Ivana Lateranskog, zatim Scala sancta, Antonianum – središnje učilište franjevačkog reda, baziliku Santa Prassede i baziliku Santa Maria Maggiore. Uslijedilo je slobodno vrijeme gdje su pred bazilikom Santa Maria Maggiore susreli naše fratre iz Munchenai njihove krizmanike te hodočasnike iz Slavonskog Broda i njihove župnike.

Popodne su obišli Koloseum, crkvu Sv. Petra u okovima, rimski trg Forum, Trajanov stup, slavoluke, Pizza Venezia, Bocca della Verita, Circo Massimo, chiesa di Gesu, Kapitolij i crkvu Ara Coeli gdje je pokopana posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić. Navečer po povratku u Hrvatski dom sudjelovali su u slavlju sv. mise koju je predslavio fra Jure i kratko propovijedao te su zatim večerali.

Treći dan hodočašćau Rimu 26. travanja, petakposlije slavlja sv. mise 6:30 sati i doručka u Hrvatskom domu posjetili su baziliku Sv. Pavla izvan zidina i katakombe Sv. Kalista nakon čega su iza podne krenuli prema Asizu.

U popodnevnim satima po dolasku u Asiz posjetili su baziliku Sv. Marije od anđela – Porcijunkulu, crkvu Sv. Damjana gdje počiva tijelo Sv. Klare, baziliku Sv. Franje gdje počiva tijelo Svečevo tijelo. Iz Asiza krenuli su prema Gospinu svetištu Loretu gdje su posjetili velebnu baziliku u kojoj se nalazi kućica Sv. Nazaretske obitelji. Oko 20 sati u Anconi ukrcali smo se u trajekt i krenuli prema našem Splitu. Hodočašće u Rim bilo je za hodočasnike iz Runovića jedno novo iskustvo prepuno dojmova i ispunjeno vjerom i molitvom.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3576
Ovaj mjesecOvaj mjesec68345
UkupnoUkupno7452045

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47