München: Predstavljanje knjige fra Joze Župića

“Možeš me ubiti (smaknuti), rodit će se novi, i sve će biti zapisano!”

(Czeslaw Milosz, poljski nobelovac)

U Münchenu je u HKŽ u sklopu redovitih mjesečnih akademskih susreta dana 30. 04. 2019. predstavljena  knjiga fra Joze Župića o Josipu Kuletinu, Sinjaninu, kapelniku triju vojnih formacija (Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne države Hrvatske i Federativne Narodne Republike Jugoslavije) koji  je kao pripadnik ove posljednje u lipnju 1945. “likvidiran”.


U velikoj dvorani HKŽ prisutne je na početku pozdravio g. Ante Moro. Potom je  knjigu predstavio g. Božo Marić koji je uveo u problematiku suočavanja sa prošlošću u Hrvatskoj i referirao u čemu je posebnost fra Jozina pristupa ovoj temi: fra Jozo ne ulazi u politički opis sukoba, već ustrajava na onom primarnom što određuje osobu. Pri tome slijedi opće načelo tomističke filozofije prema kojoj se povijesna znanost završava u pojedinačnom, u individualnom, i načelo franjevačke škole  o principu individuacije, kojoj je u središtu pozornosti individua, osoba. Fra Jozo je ovom knjigom obranio i vratio ljudsko dostojanstvo osobi Josipa Kuletina kojemu je nanešena trostruka nepravda: likvidacije – smaknuća, proskripcije - damnatio memoriae, i potiranje imena – abolitio nominis. Civilizacija bi završila u posvemašnjem barbarstvu kad bi se o ljudima sudilo kao što je komunistička ideologija sudila Josipu Kuletinu, kazao je na početku predstavljač. Nedopustivo je  cjelokupnu prošlost gledati kroz prizmu Marxove misli u kojoj se nalazi jedino vrijednosno mjerilo onoga čega se vrijedi sjećati i što treba istraživati.

Fra Jozo piše tako, kazao je predstavljač, da je njegovu naraciju lako slijediti. Cijelu knjigu krasi jednostavan i pregledan stil, te jasan i svima razumljiv jezik.

U uvodnom dijelu knjige nalazi se pristup problemu sjećanja i istine, načinu traženja podataka, zaboravljenost, zahvale, areologija ili čak štoviše paleontologija fra Jozina istraživanja, autorova pitanja o Josipu Kuletinu. Uz uvodni dio, knjiga sadrži još tri cjeline.

Prvi dio knjige naslovljen je sa „Zaboravljeni Sinjani“. Ovu cjelinu knjige čine širi biografski podatci, obitelj, školovanje, životni put, u kratkim crtama opisana i predstavljena osnovna faktografija njegova života sa nepotpunom kronologijom i svojevrsnim povijesnim torzom, jer nedostaje potpuna istina skončanja njegova života, zatim slijedi traženje povijesnog identiteta obitelji Kuletin, objava raznih dokumenata, stare fotografije, te korespondencija s ostatkom obitelji Josipa Kuletina koja je nadaleko raspršena.

Drugi je dio autor naslovio: „Priča o zaboravljenom Josipu Kuletinu“. Drugi dio donosi jedan od dosadašnjih rijetkih istraživanja o Josipu Kuletinu, neke njegove glazbene uradke: Ustaška uzdanica, Drniški pozdrav, Hrvatski sam legionar, Veseli mornari, Expozicija simfonije u h-molu, Sjene prošlosti, Uspomena na Knin, opereta Sjene prošlosti iz 1942. Potom slijedi opis životnog puta kapelnika kroz drugi svjetski rat čak do Staljingrada, kratki boravak na Istočnom bojištu,  bolest i povratak. Odlučujući je trenutak Josipov susret sa OZN-om, te nagli “nestanak” iako je naposljetku bio kapelnik vojne glazbe 34. divizije Jugoslavenske Armije u Zagrebu. Nakon poziva, 5. lipnja. 1945.  oko 11. sati  u OZN-in ured, nestaje kao da ga nikada nije ni bilo, najvjerojatnije je “likvidiran”, „smaknut“.

Treći dio knjige nosi naslov „Kuletin kao glazbeni umjetnik“. U tom dijelu se govori o Josipu Kuletinu kao glazbenom umjetniku, o problemu političkog i ideološkog ambijenta u kojem se odvijao intelektualni i kulturno-umjetnički rad Josipa Kuletina, o njegovim najpoznatijim koračnicama „Sinjski Alkari“ i „Kroz Splitske kale“ koje se i danas sviraju ne samo u njegovom rodnom Sinju, o korespondenciji sa VAD-om, i ponudi svoje koračnice alkarskom društvu. U ovom dijelu knjige je tekstualno donešena i cijela vesela dječja opereta u tri čina “Kanarinac je krivac ili Kad naučnici snuju“, sa popratnim slikama praizvedbe o Uskrsu 1945. godine u Karlovcu. Slijedi, između ostalih, svjedočanstvo prof. Harija Zlodre da je bio čista duša koju su odveli kao Lorcu koji se nikada nije vratio. Posljednji dio knjige o počiniteljima trostrukog zločina nad osobom Josipa Kuletina, o nepostojanju groba, su otvorena pitanja na koja je teško pronaći odgovore poradi cinizma sustavne cenzure (damnatio memoriae, abolitio nominis), i poradi dosadašnje povijesne šutnje i rafiniranog skrivanja činjenica koje Karl Jaspers zove „treća kategorija demonskoga“.

Ovo je dosadašnja jedina temeljitija obradba života Josipa Kuletina. Tema nije iscrpljena niti je autor uslijed nedostupnosti svih historiografskih podataka tome konačno težio. Rad na otvorenim pitanjima tek slijedi. Autoru je stalo do restitutio momoriae: obnove sjećanja i vraćanju ljudskog dostojanstva osobi Josipa Kuletina.

Fra Jozo ovom svojom knjigom doprinosi velikom zahtjevu Crkve kako ga je formulirao papa Ivan Pavao II. o priređivanju suvremenog martirologija, potrebi preispitivanja tamne strane povijesti i čišćenju pamćenja.

Nakon predstavljanja i promocije autor je ostao u podužem razgovoru sa zainteresiranom publikom i signiranju knjiga.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1329
Ovaj mjesecOvaj mjesec64253
UkupnoUkupno7606754

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69