Susret sjemeništaraca Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Sinju

Ovogodišnji tradicionalni svibanjski susret sjemeništaraca i odgojitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio je u Sinju. Susret je održan od 3. do 5. svibnja pod geslom "Što god vam rekne, učinite!" (Iv 2, 5). Na susretu su sudjelovalisjemeništarci i odgojitelji iz sedam sjemeništa: nadbiskupskog sjemeništa iz Splita, međubiskupijskog sjemeništa sa Šalate (Zagreb), nadbiskupskog sjemeništa Zmajević iz Zadra, nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić iz Travnika, franjevačkog sjemeništa iz Visokog, franjevačkog sjemeništa s Kaptola (Zagreb) a domaćini su bili sjemeništarci i odgojitelji franjevačkog sjemeništa iz Sinja.


U večernjim satima 3. svibnja susret je započeo dolaskom sjemeništaraca u Sinj gdje su bili smješteni svi osim sjemeništaraca iz Zadra i Splita, koji su prenoćili u Splitu. Program je započeo molitvom i večerom, a zatim je slijedilo druženje, upoznavanje i smještaj.

Program drugog dana susreta, u subotu 4. svibnja, započeo je okupljanjem na samostanskom dvorištu. Odatle su se sjemeništarci i odgojitelji uputili prema Gradu gdje su molili pobožnost križnoga puta za redovnička i svećenička zvanja. Zatim su se popeli na vrh tvrđave gdje je kod crkvice održao kratki sat povijesti o Sinju i Cetinskoj krajini Ivan Vuleta, profesor na našoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.Spustivši se u prostore samostana, razgledali su bogatu samostansku zbirku.

Središnji događaj susreta bila je sveta Misa u sinjskom svetištu koju je, u zajedništvu odgojitelja i sjemeništaraca, predvodio fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.U svojoj je propovijedi fra Andrija posvjedočio o svom duhovnom pozivu te potaknuo prisutne sjemeništarce na nasljedovanje Isusa Krista moleći se za zagovor nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakon ručka uslijedila su sportska natjecanja u nogometu, košarci, stolnom nogometu, stolnom tenisu i šahu. Bilo je napeto i veselo. Natjecanja su protekla, puna žara i natjecateljskog duha, u bratskom ozračju. Po završetku sportsko - rekreacijskog djela uslijedila je svibanjska pobožnost u crkvi Gospe Sinjske koju je predvodionaš duhovnik fra Stipe Šušnjara.

U 19.15 sati, po završetku večere, uslijedilo je predstavljanje sjemeništa i proglašenje pobjednika u sportskim natjecanjima, a dan je završio druženjem sjemeništaraca i odgojitelja te večernjom šetnjom gradom Sinjom.

Zadnjeg dana susreta, u nedjelju, 5. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji smješteni u Sinju slavili su sv. misu u svetištu u 8:00 sati. Euharistijsko slavlje predvodio je don Željko Marić, rektor nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić iz Travnika. U homiliji je istaknuo važnost i teškoću poziva za redovništvo i svećeništvo te pozvao sve vjernike na molitvu za sadašnja i buduća zvanja.Iza mise uslijedio je povratak svakodnevnim dužnostima uz pozdrav do sljedećeg susreta u Zagrebu. (Antonio Ramljak, 3. r.)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas491
Ovaj mjesecOvaj mjesec9721
UkupnoUkupno7624599

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34