Međugorje: Proslava 35. obljetnice „Zlatne harfe“

U subotu 11. svibnja 2019. godine, uz župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju, na prostoru uređenom za velika okupljanja vjernika na bogoslužju, okupilo se na misno slavlje sedamdesetak dječjih župnih zborova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Povod njihova okupljanja bio jeobilježavanje 35. obljetnice osnivanja Festivala dječjih župnih zborova Zlatna harfa, koji jepod tim imenom prvi put održan u susjednoj hercegovačkoj župi Kočerin 1984. godine. Nošena prvim uspjesima, Zlatna harfa se ubrzo proširila diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovini sve do Subotice u Srbiji.


Važno je istaknuti da je Zlatna harfa već na početku svoga postojanja postavila sebi zacilj:njegovanje liturgijske glazbe među najmlađima u našim župnim zajednicama.Od tada pa do danas u njoj su se nizale i izmjenjivale generacije pjevača i pjevačica, instrumentalista i zborovođa, tekstopisaca i skladatelja, župnika, kapelana, pročelnika i svih onih koji su vodili brigu i podržavali rad svojih zborova u Zlatnoj harfi. I sada nakon35 godina,dječji župni zborovi ponovno su se kao nekada našli na istome mjestu s nakanom da zahvale Gospodinu za sve milosne darove kojima je kroz minule godinepodario Zlatnu harfu.Tako su na proslavu u Međugorje već u jutarnjim satima toga dana pristiglidječji zborovi iz župa Zadarske, Splitskei Sarajevske nadbiskupije, zborovi iz Šibenske, Banjolučke, Mostarske i Dubrovačke biskupije. Zborovi Đakovačko-osječke i Zagrebačke nadbiskupije zbog velike udaljenosti nisu nazočili ovoj proslavi, ali su Zlatnu harfu obilježili istoga dana u svojim svetištima Ilači odnosno Mariji Bistrici.

Pred početak službenog dijela proslave obavljeno je zajedničko fotografiranje – milenijska fotografija, tonska proba ipredstavljanje svih zborova.

U službenom dijelu koji je potom uslijedio, izveden je prigodni recital u kojem je autorica s. Zdenka Petrović vješto ocrtala nastanak i djelovanje Zlatne harfe.Odmah nakon recitala,po lijepome i bogomdanom vremenunastavljeno je svečano misnoslavlje koje je uz koncelebraciju još dvadesetorice župnika i kapelana, koji su dopratili svoje zborove, na hrvatskom jeziku predvodio mons. Hemryk Hoser. Propovijed je, načinom izlaganja prilagođenu dječjem duhu i njihovu uzrastu izrekao župnik fra Marinko Šakota. Glazbene dijelove za vrijeme recitala i mise pjevali su svi nazočni zborovi uz pratnju orgulja i splitskog puhačkog kvinteta. Sve zajedno djelovalo je raspjevano i skladno, ugodno za uho i dušu.

Na kraju svečane mise nazočnima se obratio pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat. Zahvalivši Gospodinu za dar Zlatne harfe, zahvalio se i svima onima koji su na bilo koji način bili ili su i danas uključeni u rad Zlatne harfe.Kada je fra Stipica izravno uputio riječi zahvale mons. Hoseru, prostorom se prolomio dugi i gromoglasni pljesak.

Poslije izlazne pjesme svakome je zboru uručena vrećica s prigodnim darovima na uspomenu.Vrećica jesadržavala novoizdanu zbirku skladbi za dječji zborUzmi me za ruku, prigodnu Zahvalnicu i krunicu.Time je završen službeni središnji dio jednodnevnog programa o 35. obljetnici Zlatne harfe.Nakon toga uslijedilo je međusobno druženje i ručak, a zatimsrdačan pozdrav i povratak svojim domovima.

Po svemu što se vidjelo i čulo, može se bez pretjerivanja reći da je ovaj dan s čitavom kvalitetom sadržaja u potpunosti uspio i opravdao očekivanja.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2270
Ovaj mjesecOvaj mjesec47915
UkupnoUkupno7431615

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44