Proslava sv. Leopolda u Karakašici

Na četvrtu uskrsnu nedjelju i Nedjelju Dobrog Pastira , 12. svibnja 2019., održana je središnja proslava blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika vjernika Karakašice i Donjeg Suhača, koja se i ove godine poklopila s proslavom Majčinog dana. Proslava je započela pripravom u trodnevnici koju su predvodili fra Toni Šimunović, fra Lukica Vojković i fra Antonio Mravak.


Proljeće varljivo okupalo bokore cvijeća, ozelenjela stabla i polja naše mile Karakašice. Ptice uglas cvrkutale odu našem svecu. Svečanom misnom slavlju prethodila je procesija mnoštva vjernika kao i štovatelja svetog Leopolda iz drugih župa, uveličana kipom našeg sveca kojeg su oko crkve nosili muškarci, na čelu s križonošom i stjegonošama, našim ministrantima . U svečanom hodu oko crkve svećenike su pratilI ovogodišnji prvopričesnici. Hodočasnici su ispred kipa svetog Lepolda pjevali Gospine litanije, a koračajući tiho po rosnoj travi litanije Svih svetih.

Misno slavlje je predvodio fra Ivica Udovičić , prefekt u Sjemeništu u Sinju , uz koncelebraciju fra Ivana Norca-Kljaje i domaćina fra Frane Pupića-Bakrača. Radosti misnog slavlja doprinio je i župni zbor kojim je ravnao Ilija Knežević, maturant Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

U svojoj homiliji, na spomendan svetog Leopolda i Nedjelju Dobrog Pastira, fra Ivica je govorio o primjeru života svetog Leopolda , o milosrdnoj ljubavi njegovoj za čovjeka , kao poticaju za život svih nas, posebno onih koji su pozvani biti pastiri i služiti svom stadu. Čovjek je plod Božje ljubavi i Bog želi sretnog čovjeka, koji ne traži sreću na pogrešnim mjestima i na pogrešan način. Što više tragamo za srećom, to nam više izmiče, što smo više okrenuti sebi to smo dalje od smisla, od spasa. Upadamo u zamku traženja prava, samo za sebe. Samo u susretu s drugim čovjekom, s pruženom rukom nade onomu u potrebi , čovjek se može ostvariti, istinski biti sretan, ovdje i u vječnosti. Nema boljih i lošijih vremena. Bog nas i kroz život svetog Leopolda, iako krhka tijela, ali gorostasa duhom i zaštitnika milosrđa, poziva na služenje. „Tko želi svoj život spasiti, izgubit će ga, a tko svoj život dade za mene spasit će se, kroz Krista i svakog čovjeka!“ Izgarajući za potrebe drugoga u Kristu, nećemo izgubiti život. Zadobit ćemo ga, po uzoru na svetog Leopolda, u poniznosti i milosrdnoj ljubavi. Naš spas je u Isusu, jedini je koji ne vara čovjeka. Neka nas po zagovoru svetog Leopolda oslobodi okova sebičnosti i dade odvažnosti i hrabrosti za sjetvu milosrđa koja jedino može uroditi plodom vječne radosti. Sjedeći u kutu kraj Sakristije upijala sam te riječi te sam ih na svoj način prenijela, dok su mi sjećanja navirala na protekle proslave blagdana svetog Leopolda u našoj Karakašici.

Tako se prisjetih da već 35 godina častimo i slavimo svetog Leopolda u našoj crkvi, a prethodno 5 godina blaženika Leopolda. Duša pamti sve Dobre Pastire naše crkve i naselja. Umrlima Bog bio milostiv, a onima na ovozemnom putu sveti Leopold neka providi ljubav djelotvornu i plodove pastirskog poslanja.

Na koncu misnog slavlja fra Frano je zahvalio svima i poželio radostan nastavak proslave našeg blagdana u obiteljima.

Polako smo cestom koja vijuga, opijeni mirisima bagrema, krenuli kućama, dok su u mislima odzvanjali akordi završne pjesme: „Kraljice neba...Uskrsnu, kako je rekao, Aleluja!“

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3504
Ovaj mjesecOvaj mjesec68273
UkupnoUkupno7451973

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45