Nadbiskup Barišić predvodio molitveno bdjenje za duhovna zvanja

Uoči nedjelje Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019., koja je ujedno Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u organizaciji Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije, Vijeća za pastoral duhovnih zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije održano je u petak 10. svibnja 2019., u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu molitveno bdjenje za duhovna zvanja.


Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. U koncelebraciji bili su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije i rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš, fra Josip Repeša provincijski promicatelj duhovnih zvanja, fra Mate Bašić u ime Hrvatske redovničke konferencije te ostali svećenici. Misnom slavlju i molitvenom bdjenju sudjelovali su i redovnici i redovnice grada Splita i svećenički i redovnički kandidati i kandidatice. Sveta misa organizirana je u terminu petkom kada se u Gospe od Zdravlja okupljaju mladi SKAC-a. Euharistijsko slavlje animirao je zbor Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“.

„Gospodin je često u evanđelju tražio ribare i pastire jer je u njihovu životu prisutna dinamika. Tražeći ribare i pastire i nas želi naučiti koliko je dinamika važna za naš život, a u potpunosti je moguće živjeti dinamiku našega života, samo ako se susretnemo s Njim. Jedinorođenac je postao čovjekom, ušao je u našu stvarnost. Njegovo poslanje je središnji događaj povijesti.

Cijela povijest se vrti oko raspetog i uskrslog Isusa Krista. On je htio plan spasenja podijeliti s nama i dati dostojanstvo našem životu. Njegov glas među nama svjedoči da nismo izgubljeni i upućuje poziv svakom od nas“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na važnost Božje riječi u našem životu, naglasio je kako smo danas mnogo puta pasivni i indiferentni te ne želimo dopustiti Njegovoj riječi da dođe do našega srca i da nas oblikuje. „Ako želimo rasti primamo Njegov glas, a ako smo zatvoreni onda se od nas odbija Njegova riječ. Uvijek je bio problem susreta Kristove riječi s čovjekom. Vidimo u Djelima apostolskim kako ljudi žele protjerati Božju riječ iz svoje sredine i iz svoga života.

Ali oni koji je primaju osjećaju radost i novost. Učenici koji su trebali trpjeti, radosni su jer su trpjeli zbog Božje riječi. Možda se mi danas ne želimo nikome zamjeriti prihvaćajući istinu koja dolazi od Njega. Riječ Božja koja nas želi susresti je dinamična i želi promijeniti i ljubavlju oblikovati naš život“. U nastavku homilije, nadbiskup je pojasnio kako Dobri Pastir poznaje i ljubi svoje ovce, za svaku od njih ima posebno mjesto i poslanje u ovom svijetu, a da bismo to poslanje mogli prepoznati i živjeti, potrebno je dobro upoznati svoga Pastira.

Zaključujući homiliju istaknuo je kako trebamo moliti za nova svećenička, redovnička, ali i sva ostala zvanja koja će u lađu svoga života primiti Gospodina i živjeti život s njim.

„Velika je stvar otkriti Gospodinovu volju za naš život. To je moguće učiniti samo u dimenziji molitve, tišine i zajedništva. Naš je život molitva i stavljanje sebe unutar zajednice. Gospodine hvala ti što si nas pozvao i pomozi nam da prihvatimo tvoju volju za naš život, kako bismo mogli biti tvoji istinski svjedoci u življenju dara života“.

Na kraju misnog slavlja svim prisutnima je zahvalio fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja. Inicijativa provincijskog Vijeća za duhovna zvanja i Ureda za zvanja Splitsko makarske nadbiskupije već drugu godinu zajedno organizira molitveno bdjenje za duhovna zvanja potičući vjernike na molitvu za nova duhovna redovnička i svećenička zvanja. Molitva za duhovna zvanja je realnost, stvarnost i potreba.

Ovim misnim slavljem započela je i svečanost proslave 25. godina FRAME Gospe od Zdravlja koji su darovali su mons. Barišiću sliku „Krista Kralja“, zahvalivši mu za svu pastirsku i očinsku brigu u njihovu radu.

Drugi dio molitvenog bdjenja određen je za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koji je predvodio fra Mate Bašić, povjerenik za zvanja pred Hrvatskom redovničkom konferencijom.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas492
Ovaj mjesecOvaj mjesec9722
UkupnoUkupno7624600

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33