Karin: Proslava sv. Paškala

U Karinu se od davnine slavi sv. Paškal 17. svibnja. Ovogodišnje misno slavlje, 17. svibnja 2019., predvodio je don Tomislav Baričević, župnik Pridrage. U pozdravnom govoru gvardijan i župnik karinski fra Petar Klarić istaknuo je kako je kroničar zapisao da je na svetkovinu sv. Paškala  17. svibnja 1979., kao mladomisnik don Tomislav  sudjelovao u recitalu  književnika Joje Ricova pod naslovom KARINSKOJ LISTINI SUČELICE (1979.) zajedno s našim tadašnjim franjevačkim bogoslovima iz Makarske povodom obilježavanja 550. godišnjice dolaska franjevaca u Karin. Recital je izveden (…) pred slavljeničkim svečanim,nijemim  a ushićenim dvorištem Karinskog samostana (…). Gvardijan je kazao kako mu je drago da na 40. godišnjicu spomena na to velebno slavlje ponovno je „mladomisnik“ don Tomislav na slavlju u samostanu u Karinu i da predslavi misu. Pozdravio je  svećenike, domaće vjernike i hodočasnike. Uz njega u  koncelebraciji su bili  župnici koji su doveli svoje župljane na hodočašće sv. Paškalu: don Anđelko Buljat, kanonik i župnik Benkovca, don Ivan Ćurić, župnik Novigrada, don Krešo Čirak, župnik Obrovca, don Stipe Mustapić, župnik Posedarja, don Ante Delić, župnik Jasenica i Vinjerca, don Ivica Bašić, župnik Popovića i Korlata, don Mladen Kačan, župnik Galovca i don Tihomir Vulin, župnik Vira. Preko mise svirala je gđa Ksenija Mutić,a nastupio je župni zbor iz Karina.


Don Tomislav je, između ostalog, u propovijedi kazao kako je vrelo Paškalove  svetosti  bila Euharistija - sveta misa, prema kojoj je imao posebnu  naklonjenost i pobožnost  hraneći se njome u svoje vrijeme i oko sebe je ižaravao svetost. Naglasio je da Paškal potječe s područja današnje Španjolske; njegovo doba je 16. st.. Bio  je bez životne naobrazbe ali, što je danas nezamislivo,  temeljem mudrosti što dolazi odozgor, često je od svojih suvremenika pitan  za važne  životne savjete;  nadasve  jednostavan, blag,  ponizan –  pravi, ako se tako može reći,  sin sv. Franje  i mali franjevački brat. Vrelo njegove svetosti je Euharistija-sveta misa. U misi Isus Krist nas hrani, daje se da ga blagujemo, da bismo mi druge hranili i dopustili da i nas drugi blaguju u našem predanom i požrtvovnom djelovanju. Euharistija je oživljavanje i suživljavanje  s događajem smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Don Tomislav je nadalje kazao kako je ovoga bio svjestan i  u svoje doba i Paškal  i iz toga ozbiljnoga  i odgovornoga  odnosa prema misi  uzet je  za zaštitnika svih misnih djela i kasnije međunarodnih euharistijskih kongresa. Ovoga je bila svjesna i velika žena našega vremena Majka Terezija,  kad je na pitanje nekog novinara kako ona i njezine sestre mogu iz dana u dan obavljati  tako težak posao s gubavcima odgovorila je : Mi to ne bismo mogle kad ne bismo na početku svakog dana slavile euharistiju. Tko bi mogao  opstati u pustinji života, tko izdržati u brojnim unutarnjim i vanjskim propetostima (…)  u vremeplovu kroz uzburkano valovlje  svih mogućih protivština (…)  kad ne bi bilo „Kruha života“ koji daje okrepu i snagu naglasio je don Tomislav pozvavši sve nazočne da redovito sudjeluju na svetoj misi,časte Presveti oltarski Sakrament, slijede Krista i uzorni kreposni i svetački život sv. Paškala. Budući je mjesec svibanj posvećen Gospi i krunici,Hrvoje Marić iz Knina na kraju mise zapjevao je Ave Maria…

Hodočasnici su činili zavjete oko kipa sv. Paškala. Davali su misne nakane za zdravlje obitelji,osobne nakane i za zdravlje blaga,budući je Sv. Paškal i zaštitnik blaga. Gvardijan je na kraju zahvalio don Tomislavu, svećenicima i vjernicima za današnji molitveni dan i na hodočašću sv. Paškalu.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3676
Ovaj mjesecOvaj mjesec68445
UkupnoUkupno7452145

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 107