Vrgorac: "Fra Karlov dan" - 2019.

Svečanu sv. misu o sedamdeset i šestoj godišnjici mučeničke smrti fra Karla Ćuluma u subotu 25. svibnja 2019. u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu u 19 sati predvodio je fra Ivica Omazić, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata. S njim su suslavili fra Dujo Jukić, župnik Kozice i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i fra Marko Bitanga, župnik Staševice. U misnom slavlju sudjelovao je velik broj vjernika iz Vrgorca i okolnih mjesta.


U homiliji fra Ivica je naglasio da se ovom sv. misom, uz fra Karla, spominjemo i drugih mučenika naše Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja. Njih četrdeset i četvorica mučeničkom smrću završila su svoj ovozemaljski život. Posebno se osvrnuo na mučeničku smrt fra Karla Ćuluma, zavojanskog župnika i fra Bone (Bonaventure) Radonića rodom iz Vrgorca. I fra Bonu i fra Karla mučili su i ubili komunisti partizani zbog njihova svećeništva. Do danas se ne zna gdje počivaju njihova mrtva tijela, ali oni su u miru, njihove zvijezde na nebu sjaje…Od nas se, kazao je fra Ivica, ne traži da poput njih svojom krvlju svjedočimo svoju vjeru, ali vjeru trebamo svjedočiti iz dana u dan svojim riječima i djelima, cijelim svojim bićem… Mi se molitvom spominjemo naših mučenika. Molimo i za njihove mučitelje i za obitelji mučitelja kako bismo svi bili baštinici Božje milosti i ljubavi jer svi smo djeca jednoga Oca Nebeskoga.

Na kraju sv. mise sve prisutne vjernike i svećenike pozdravio je fra Marko Bitanga, bivši dugogodišnji župnik Zavojana. Fra Marko se posebno zahvalio štovateljima fra Karla Ćuluma koji su dali prilog za izradu fra Karlove slike, koja je prvi put izložena u ovoj prigodi. Novoizrađena slika „Portret fra Karla Ćuluma“, ulje na platnu 70x100 cm, autorsko je djelo Ine Jerković, akademske slikarice iz Kaštel Kambelovca. Slika će biti postavljena u crkvu Male Gospe u Zavojanima. Na donjem dijelu slike utisnut je tekst i to velikim slovima:


FRA KARLO ĆULUM

ZAVOJANSKI ŽUPNIK MUČENIK

RODIO SE 6. LIPNJA 1885. GODINE NA OTOKU SILBI

ZATO ŠTO SE USUDIO U OVOJ CRKVI PODIĆI SVOJ GLAS

PROTIV ZLOČINA KOJE SU ČINILI

DANA 25. SVIBNJA 1943. GODINE U ZAVOJANIMA

MUČILI GA, UBILI I TIJELO MU

NA NEPOZNATO SKLONILI

MJESNI KOMUNISTI PARTIZANI

POČIVAO U VJEČNIOSTI

NJEGOVI ŠTOVATELJI 2019. GODINE

Fra Marko je istaknuo da taj tekst vjerojatno umanjuje umjetničkog dojma slike, ali on je fra Karlov krik za istinom, krik koji se proteže i protezat će se sve dok se ne pronađe nepoznato mjesto gdje je sklonjeno njegovo izmučeno, mrtvo tijelo i dok se ne ukloni sramotna spomen ploča u koju su utisnute laži o njegovu životu i smrti.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3639
Ovaj mjesecOvaj mjesec68408
UkupnoUkupno7452108

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51