3. nacionalno hodočašće OFS-a i Frame3. nacionalno hodočašće OFS-a i Frame

U subotu, 25. svibnja 2019., u Zagrebu i Krašiću održano je 3.nacionalno hodočašće OFS-a i Frame na kojem je u velikom broju  bilo prisutno i zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a odnosno mjesna bratstva Drniš, Novalja, Zadar i Karin i predstavnik mjesnog bratstva Krapanj Brodarica koji je ujedno i novi područni ministar. Sam program hodočašća je započeo u deset sati euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje je predslavio monsinjor Ivan Šaško pomoćni biskup zagrebački a u koncelebraciji su bili  provincijal provincije sv,. Ćirila i Metoda fra  Ilija Vrdoljak, OFM, nacionalni duhovni asistenti fra Vladimir Vidović, OFMConv, predsjednik konferencije nacionalnih duhovnih asistenata, fra Mate Bašić, OFM te brojni mjesni duhovni asistenti među kojima i fra Petar Klarić mjesni duhovni asistent bratstva Karin.

Na samom početku fra Vladimir je pozdravio oca biskupa kao i ostalu braću svećenike te braću i sestre laike pri tom istaknuo: "Kao članovi Reda svjesni smo svoje odgovornosti u društvu i Crkvi, svjesni smo osobito važnoga trenutka u našoj povijesti kada je potrebna molitva, žrtva i predanost u svjedočenju Radosne vijesti. Svjesni smo da nam životni put bl. Alojzija može biti izvrstan smjerokaz u često nesigurnim životnim stvarnostima. Da nam naš brat u Kristu, ali brat i po pripadnosti svjetovnom redu bl. Alojzije može biti uzor vjere i nasljedovanja Uskrslog Gospodina upravo u tim teško opterećenim stvarnostima naših života“.

Biskup Šaško je u homiliji naglasio: "Poziv u franjevački svjetovni red jest zahtjevan poziv, ali je kršćanski poziv, poziv u Crkvi, uvijek praćen milošću i potrebnim darovima. Frama i Franjevački svjetovni red dio su razgovora koji traje između Krista i njegovih; razgovora u kojemu vjernik i vjernica trajno pitaju Franjinim pitanjem: Gospodine, što želiš da učinim?

To je pitanje iz kojega će proizići briga za Crkvu, njezina duboka obnova, briga za ono što je i u svjetovnome redu snažno naglašeno: povezanost sa župnom i biskupijskom zajednicom. Osjećamo da nam je u Hrvatskoj potrebna snažnija crkvenost. Ona nije plod naših organizacijskih napora, nego pritjelovljenosti Kristu, napose po euharistiji.“

Biskup Šaško je ohrabrio prisutne svjetovne franjevce u življenju vlastite karizme istaknuvši: „Oslonjeno na karizmu svoga utemeljitelja franjevaštvo je uvijek živjelo: Evanđelje kao vrelo, euharistiju kao središte, siromahe kao braću i sestre, a Crkvu kao Majku“.

Hodočašće je održano pod geslom „U tebe se Gospodine uzdam“, a organiziralo ga je Nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda s ciljem molitve za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Bl. Alojzije  je bio član OFS-a u mjesnom bratstvu Kaptol.

Nakon mise, molitve na grobu bl. Alojzija Stepinca i obilaska muzeja bl. Alojzije hodočasnici su se uputili na Sveti Duh gdje su domaćini pripravili ručak za braću i sestre a zatim je u crkvi sv. Ante uslijedilo predstavljanje bratstava. U poslijepodnevnim satima hodočasnici su se uputili u Krašić, rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca gdje su imali zajedničku molitvu Franjevačke krunice. Župnik u Krašiću vlč. Ivan Vučak dočekao je brojne hodočasnike svjetovne franjevce i u obraćanju upoznao sve prisutne sa životom bl. Alojzija Stepinca. Između ostalog vrlo zanimljivi detalji su da je blaženik bio osuđen na pet godina strogog zatvora, te četrnaest godina kućnog pritvora bez ikakvih ljudskih prava,nije smio brata u prolazu pozdraviti, uslijed bolesti od koje je bolovao izgubio je trideset i šest litara krvi a sve to je bila posljedica kazne i progona jer se nije htio odreći svoje vjere i ljubavi prema Kristu. Nakon upoznavanja  sa životom bl. Alojzije obišli smo mjesto njegovog boravka, radnu sobu i sobu u kojoj je preminuo 10. veljače 1960.

Duhovno ispunjeni i radosna srca rastali smo se od braće i sestara do nekog novog susreta. MIR I DOBRO.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3576
Ovaj mjesecOvaj mjesec68345
UkupnoUkupno7452045

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47