Trstenik: Zavjetovanje i primanje u OFS-u

 

Prigodom proslave jubilarne godine (24. lipnja 2018. – 24. lipnja 2019.) u kojoj se obilježava 40. obljetnica odobrenja Pravila OFS-a koje je papa Pavao VI. odobrio 24. lipnja 1978. održano je slavlje trajnog i privremenog zavjetovanja te primanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik u nedjelju, 2. lipnja 2019. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.


 

Misu je predslavio fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Fra Domagoj je u prigodnoj propovijedi obradio temu „Mjesto i uloga OFS-a prema 'Pobudnici svetoga Franje braći i sestrama od pokore'“  aktualizirajući sadržaj „Pobudnice“ tijekom povijesti i kao smjerokaz za današnje vrijeme... Potom je istaknuo: „Crkva je svjedok Evanđelja i ona se temelji na Bogu i svjedocima evanđelja. Franjevački svjetovni red je Red unutar Crkve. Svjetovni franjevi i svjetovne franjevke poput sv. Franje Asiškoga, svjedoka evanđelja pozvani su i poslani u našem vremenu ovdje u Splitu biti svjedoci Evanđelja“. Fra Domagoj je zaključio svoju propovijed citirajući ove poticajne riječi iz „Pobudnice“: „Ovo su riječi života i spasenja. Ako ih netko bude čitao i izvršio, naći će život i primit će spasenje od Gospodina“.

 

Trajno su se zavjetovale tri kandidatice, tri su se privremeno zavjetovale i tri su primljene.

 

Zavjete je primila, u ime Crkve i OFS-a, Mira Maslov, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent potvrdio. Ulogu svjedoka vršili su za vrijeme trajnog i privremenog zavjetovanja Snježana Burica Glibota, OFS, tajnica i Mladen Knezović, OFS, povjerenik za formaciju.

 

Trajno su se zavjetovale: Meri Ćaleta, Zrinka Pejković i Dijana Skelin.

 

Zavjetovale su se na godinu dana: Marica  Barbaroša Palčok, Ana Burić, Alenka Madžar

 

Primljene su: Ivka Andrić, Katica Hanžek i Ana Perasović.

 

Na slavlju su sudjelovali i predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS „Sv. Frano“, Split-Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan, OFS „Sveta Obitelj“, Split-Sukoišan i OFS „Gospa od zdravlja“, Split-Dobri.

 

Za vrijeme slavlja pjevali su Veliki zbor crkve Presvetoga Otkupitelja i franjevački bogoslovi pod ravnanjem gospodina Pere Prosenice, zborovođe.

 

Na kraju slavlja gvardijan fra Domagoj uputio je svoje čestitke slavljenicama uime Bratstva Franjevačkog samostana Oca fra Ante Antića i u svoje osobno ime te zaželio da članovi OFS-a „Blagovijest“, u Splitu na Trsteniku budu svjedoci Isusova Evanđelja poput sv. Franje Asiškoga.

 

Potom je ministra Mira u ime OFS-a „Blagovijest“ i fra Stipe, duhovnoga asistenta uputila slavljenicama i prisutnome Narodu Božjemu zahvalnicu ovim riječima: „Draga braćo i sestre u Kristu, zahvalna sam Gospodinu za današnje slavlje. Zahvaljujem uime Franjevačkoga svjetovnog reda 'Blagovijest', duhovnog asistenta fra Stipe i svoje osobno ime, Bogu za sestre koje je danas darovao našem Bratstvu, pozivajući ih da u svijetu i u svojem staležu, žive Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga.

 

Posebna hvala našim obiteljima koje imaju razumijevanja za naš poziv i poslanje u Franjevačkom svjetovnom redu.

 

Zahvaljujem također Franjevačkoj obitelji samostana sluge Božjega oca fra Ante Antića (Split – Trstenik) na čelu s gvardijanom fra Domagojem Runjom za bratsku potporu i suradnju.

 

Hvala prisutnim predstavnicima/-cama Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita za uzajmno učvršćivanje u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi.

 

Hvala i članovima našega Velikog zbora crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevačkim bogoslovima i gospodinu Peri Prosenici, zborovođi za lijepo liturgijsko pjevanje za vrijeme našega današnjega slavlja.

 

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovoga našega slavlja.

 

Drugi vatikanski koncil ističe nauk o 'općem pozivu na svetost u Crkvi' (u V. poglavlju o Crkvi „Lumen gentium“). Svaki stalež u Crkvi, prema tom koncilskom nauku ima svoj put svetosti: svećenici svoj, redovnici svoj, vjernici laici svoj. Mi, svjetovne franjevke i svjetovni franjevci, pozvani smo i poslani, u svojem staležu i području svjetovnosti, živjeti po Božju i svjedočiti svetost u svom staležu unutar Crkve i društva u kojem živimo i djelujemo te biti znak uskrsne nade i svjedoci franjevačke duhovnosti: bratstva, poniznosti, malenosti, vjernosti evanđelju i služenja. Hvala. Gospodin Vam dao svoj mir.“

 

Poslije slavlja bio je agape koje su pripremili članovi OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik.

 

Fotografije

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas735
Ovaj mjesecOvaj mjesec51164
UkupnoUkupno7736932

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46