Kruševo: Proslava zlatomisničkog jubileja šestorice fratara

Zlatomisnički jubilej na blagdan sv. Petra i Pavla, u subotu 29. lipnja 2019. misnim slavljem, koje je predvodio provincijski ministar fra Marko Mrše, u crkvi sv. Jure u Kruševu proslavili su fra Dujo Boban, fra Pavao Čuljak, fra Nikola Ćurčija, fra Stjepan Matić, fra Ivan Nimac i fra Jure Šimunović.


***************

NN: ZLATNI JUBILEJ Šest svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Kruševu proslavili 50 godina svećeništva

N: Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena!

PN: Neka želja, nutarnji neki plamen vodio nas je k tom cilju. Valjalo je proći dugi i ni malo laki put do svećenstva. Da bi napokon, prije 50 godina, biskup Arnerić na današnji dan u šibenskoj katedrali zaredio nas 18 mladih svećenika, članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kazao je fra Ivan Nimac, župnik župe Sv. Jurja u Kruševu

KRUŠEVO – Dok sam ovih dana najavljivao ovaj svećenički jubilej, pedesetu obljetnicu misništva nas šestorice kolega, reče mi jedan vjernik. „Pedeset godina – valjalo je to doživjeti“. I puno toga proživjeti, rekoh. Valjalo se odlučiti za taj put u ona nikakva vremena, kazao je na početku misnog slavlja u crkvi sv. Jurja u Kruševu fra Ivan Nimac, jedan od šest zlatomisnika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su svoj zlatni jubilej proslavili u subotu, na Svetkovinu Sv. Petra i Pavla u ovoj podvelebitskoj župi, u nazočnosti mnoštva vjernika.

Osim kruševskog župnika fra Ivana Nimca, zlatni jubilej s njim su proslavili još: fra Dujo Boban, fra Pavao Čuljak, fra Nikola Ćurčija, fra Stjepan Matić i fra Jure Šimunović.

-          Samo trinaest, četrnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, od ubojstva šest stotina svećenika, redovnika i časnih sestara, dok se krv njihova po stratištima još, tako reći, ni osušila nije, valjalo se odlučiti njihovim putom poći. Neka želja, nutarnji neki plamen vodio nas je k tom cilju. Valjalo je proći dugi i ni malo laki put do svećenstva. Da bi napokon, prije 50 godina, biskup Arnerić na današnji dan u šibenskoj katedrali zaredio nas 18 mladih svećenika, članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Neki su se brzo umorili i napustili službu. Drugi su se istrošili i prešli na drugi svijet. S pijetetom ih spominjemo: fra Ante Mihaljević, fra Jerko Ćaleta, fra Ivan Akrap i fra Frane Bilokapić s nama su danas u mislima i molitvama, kazao je kruševski župnik, zahvalivši svima koji su došli na proslavu njihova zlatnog jubileja, a posebno provincijalu dr. fra Marku Mršu koji je predvodio misno slavlje, u koncelebraciji s čak 30 svećenika, koliko ih crkva Sv. Jurja u Kruševu vjerojatno na jednoj sv. misi nije nikad do sada imala.

Vjernici koji su došli nazočiti ovom nesvakidašnjem slavlju, s oduševljenjem su pogledom pratili zlatomisnike i ostale brojne svećenika kod oltara kruševske crkve, koja je bila okićena prekrasnim cvijećem i hrvatskom zastavom, a iznad oltara stajalo je zlatomisničko geslo: „Prolaznost zasipava stope naše u pijesku i kaže da ne znače ništa, vječnost ih razgrće i govori: dobro je što su ovuda prošli“. Stigle su i čestitke šibenskog biskupa i zadarskog nadbiskupa. Mons. Tomislav Rogić čestitao je zlatomisnicima riječima:

-          Prošli ste veliku dionicu puta koju vam je Bog povjerio u službi njegovoj za dobrobit Crkve i hrvatskog naroda u domovini, po svijetu i vašim biskupijama. Uzvratio vam Gospodin svojim milosrđem za svaku žrtvu i velikodušnost, za svaku strpljivost i poslušnost, za svaku toplu riječ utjehe i ohrabrenja, za svaki liturgijski čin, misnu žrtvu i molitvu kojim ste ispunjavali svoje poslanje, a po kojima je Gospodin Bog dolazio vama i povjerenom puku Božjem.

Zadarski nadbiskup mons.  Želimir Puljić u čestitci je poručio kako su ovako visoke obljetnice dobra prigoda razmišljati o daru svećeničkog i redovničkog poziva:

-          Krist vas je izabrao, radujte se! Neka vam On i neizmjerna vrijednosti njegove žrtve bude zalogom vječnog spasenja. A Marija, majka  Isusova i majka svećenika neka vas prati svojom zaštitom i bude vaša trajna utjeha i snaga.

Fra Marko Mrše: Ono što je započeo, Bog će uistinu i dovršiti!

Svečano misno slavlje u crkvi sv. Jurja u Kruševu predvodio je fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji je u svojoj propovijedi rekao:

-          Draga braćo slavljenici, franjevci, svećenici: fra Ivane, fra Dujo, fra Pavle, fra Jure, fra Nikola i fra Stjepane. Sa svrhom i ciljem sam izgovorio vaša časna i dična imena, imena kojima vas je Bog pozvao i prozvao i po vašim imenima ste prepoznati i znani. Bog vas je pozvao u život, roditelji su vam nadjenuli imena, a vi ste tako nazvani dično i ponosno, časno i pošteno išli ovim svijetom, ostvarujući svoj život, živeći svoje poslanje, vršeći svoje zvanje u svećeničkom i redovničkom pozivu. Prepoznali ste i osjetili Božji poziv i odazvali se tom pozivu. Prije 50 godina niste znali kojim i kakvim će vas putem Bog voditi. Imali ste vjeru i nadu da će Bog sve okrenuti na dobro. Ni danas ne znamo što će donijeti sutra, ali vjera u Boga injegovu providnost olakšava našu i vašu svakodnevicu. Ne znate kako će dalje ići, ali znamo i znate da je Bog vjeran i milosrdan i da će ono što je započeo uistinu i dovršiti, jer on je veći od našega srca, istaknuo je fra Marko i uime zlatomisnika molio:

-           Gospodine pred tobom sam, hvala Ti na svemu što si nam dao i darovao. Ti si nas uzdržao ovih 50 godina u svojoj svetoj službi, ti ćeš nas i dalje svojom vjernom milosti neprestano čuvati. Mi se Bože uzdamou tvoje beskrajno milosrđe i molimokao i pred 50 godina: vodi nas stazom svojih zapovijedi i iznova  nas posveti svojom božanskom snagom i milosti.

Dvije Mihaele, najljepši ukras zlatomisničkog oltara

Među ministrantima na misnom slavlju u Kruševu bile su i dvije Mihaele: Jedna domaća Jurjević, a druga prezimena Nimac iz LišanaOstrovičkih, odakle je rodom i kruševski župnik fra Ivan. Iako su ministranti pretežno dječaci, ove dvije ministrantice pokazuju da u crkvi nema predrasuda i da smo svi djeca Božja. Mihaela Jurjević je svake nedjelje kod oltara u Kruševu, a Mihaela Nimac u svojim Lišanima. Imaju puno toga zajedničkog, a prošle su subote bile najljepši ukras zlatomisničkog oltara.

Čovjek na Mjesec, a oni na Oltar

Jedan od zlatomisnika, Fra Nikola Ćurčija zahvalio je na kraju slavlja uime svojih kolega.

-          Iste te godine 1969.,  kad smo se  nas šestorica uspeli na Oltar, čovjek je stupio   na Mjesec. Čovjek se vratio s Mjeseca, a nas šestorica s Oltara nismo sišli, kazao je fra Nikola.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3495
Ovaj mjesecOvaj mjesec68264
UkupnoUkupno7451964

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38