Zmijavci: Proslava 40 godina svećeništva fra Marinka Vukmana

U nedjelju 28. srpnja svetom misom u 11 sati u crkvi Svih svetih u Zmijavcima fra Marinko Vukman proslavio je 40 godina svećeništva. U koncelebraciji su bili propovjednik fra Božo Vuleta, mjesni župnik fra Frano Laco te fra Miljenko Odrljin, fra Frano Čugura i fra Domagoj Runje. Za ovu prigodu slavljenik je pozvao sve sudionike hodočašća iz Zmijavaca na Široki Brijeg i u Sinj 1979., kada je kao mladomisnik vršio službu župnog vikara Župe Runović, kojoj su tada pripadali Zmijavci. Pjevanje na svetoj misi animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Jasne Kasalo.

U prigodnoj propovijedi fra Božo je rekao: „Bog zna kako je fra Marinko čuo poziv i kako se odazvao. No, svakako ga je ovih 40 godina bilo na sve strane. A sad je u dobi koja nekako korespondira s apsurdnim Božjim zahtjevom Abrahamu da žrtvuje svoga sina jedinca. Većina nas je, zajedno s fra Marinkom u dobi u kojoj se od nas sve manje očekuje da dajemo, a sve više da predajemo. A to je ono što je puno teže. Svatko od nas ima svoga „Izaka“, svoga „sina jedinca“. Naš „Izak“ može biti uspjeh ili ime koje smo stekli svojom karijerom. Tog „Izaka“ treba žrtvovati da Bog na to mjesto stavi „svoga Izaka“, tj. da shvatimo da ono što smo postigli jest Božji dar i da mi nismo režiseri, već samo protagonisti jedne od uloga u božansko-ljudskoj drami života. Otac svoje mjesto treba ustupiti sinu, majka kćeri, državni i crkveni službenik mlađem kolegi. I nije to tako razumljivo samo po sebi kako izgleda. Ali to znači biti blagoslov i blagoslivljati, kako je Bog rekao Abrahamu…

Je li, fra Marinko, od tvoje prve svećeničke službe ovdje u Zmijavcima do ovoga dana osjećaj egzistencijalnog razmaka sat vremena ili 40 godina, svejedno je. Jesi li „vozio“ autocestom, ili vrludao stranputicama, nije važno! Važno je da si zadržao kurs prema obećanom. Ako ti na ovom stadiju Bog uputi poziv kao Abrahamu da se odrekneš svoje prošlosti i zatraži da mu žrtvuješ i svoju budućnost, želim ti – kao i sebi i svima ovdje okupljenima – da se, makar zbunjen, odazoveš njegovu pozivu. Ako se ta žrtva bude sastojala u neprestanoj molitvi za „Sodomu i Gomoru“ ovoga svijeta i njegovih grešnih struktura; hrvatskoga društva i njegovih grešnih struktura; Crkve Kristove i njezinih grešnih udova – prihvati poziv. Budi blagoslov i nastavi blagoslivljati“, zaključio je fra Božo.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Frano u ime Župe čestitao je fra Marinku njegov svećenički jubilej uz želju da još dugo godina kao svećenik djeluje u hrvatskom narodu.

Nakon svete mise slavlje se nastavilo svečanim ručkom u hotelu Zdilar.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1995
Ovaj mjesecOvaj mjesec62027
UkupnoUkupno7445727

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42