Fra Stjepan Čovo: O. fra Leonard Bajić

 

PREDGOVOR

O. fra Leonard Bajić, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Hrvatskoj spada u istaknute njezine članove koji je ostavio duboki trag u svojoj redovničkoj zajednici a time i u svome vremenu i sredini u kojoj je živio. Za života je bio poznat i priznat radi više razloga. U prvom redu bio je vrijedan i krepostan redovnik i svećenik, dugogodišnji odgojitelj redovničko-svećeničkih kandidata, pastoralni djelatnik, traženi i vrijedni propovjednik, zapaženi duhovni pisac i profesor, voditelj predavanja te duhovnih vježbi, a nadasve dragi i radosni brat, omiljeni i izazovni sugovornik u susretu. Iz njega je ižaravala radost i jednostavnost, mogli bismo kazati, priprostitost bez krutih oblika ljudskih manira. Ljubio je Crkvu i svoj Franjevački red. Iz toga je proizlazila i njegova ljubav prema ljudima i vlastitoj Domovini koja je počela na roditeljskom ognjištu, da se preko užeg zavičaja proširi i produbi u veliku ljubav koja obuhvaća sve sastavnice domovine Hrvatske. Bio je izraziti rodoljub i ustrajni nesalomljivi karakter u životnim iskušenjima koja su ga obilato i često snalazila. To je potvrđivao tijekom cijelog života a posebno za vrijeme montiranog procesa u Zagrebu 1947. i za vrijeme izdržavanja teške zatvorske kazne u Staroj Gradiški.

Osim toga o. fra Jure Radić (1920.-1990.) često je fra Leonarda isticao kao liturgičara radi njegovih članaka o liturgiji na kojima je temeljio cjelokupnu zgradu kršćanskog bogoštovlja te njegov "doprinos ekleziologiji i mariologiji" na temelju njegova izlaganju na I. hrvatskom liturgijskom kogresu u Hvaru 1936.

Moram priznati da me je to sve potaklo da se približim fra Leonardu, da ga otkrijem i upoznam. Dok sam rad prosljeđivao, sve sam više cijenio tog franjevca. Budući da ga osobno nisam poznavao, preda mnom se pojavio još jedan izazov više: da posegnem za izvorima koji će me upoznati s njime. To je zapravo značilo prihvatiti se velikoga posla i istraživanja. Najprije sam pregledao službene podatke i njegove službe u arhivima, zatim sam pokušao pronaći njegove bibliografske jedinice i sadržaje koje je objavljivao u ondašnjim listovima i revijama. Konzultirao sam što su drugi o njemu pisali, iako o njemu nitko nije donio iscrpni prikaz njegova života i rada. Nitko se nije pozabavio njegovim cjelokupnim spisateljskim opusom, osim nekih prigodičnih osvrta na njegove knjige ili općeniti, šturi i nedovoljni osvrt na njegov pisani rad. Jedino je posebno obrađen u Zagrebačkom montiranom procesu oko tvornice "Gaon", u kojem je bio osuđen na 12 godine robije.

Ovaj rad predajemo javnosti i predočujemo ono do čega smo došli u predstavljanju ovog "zaboravljenog", ali vrijednog franjevca. Mislim da sam od sebe odstranio tu "crnu rupu" neznanja i da ga drugi mogu prepoznati. Bajić je u sav svoj odgojni i pastoralni rad utkao cijeloga sebe, a prilike u Hrvatskoj u kojima je živio ostavile su i u njegovu životu i radu duboke znakove. Svakako treba istaknuti dolazak crvenih "osloboditelja" na vlast koji su mnoge, a među njima i njega, nepravedno osudili i likvidirali. To se stvarno može nazvati barbarstvom "osloboditelja".

Upravo radi toga ove stranice smatramo velikom zadovoljštinom da objektivno predstavim ovog franjevca, da se njegov lik pojavi pred nama u pravom svjetlu istine i pravih istinskih odlika, jer se time njegova žrtva ističe i otkida od nepravedna zaborava, jer su desetljećima prešućivani i prikrivani zločini nad njim i tolikim nevinim žrtvama i stradalnicima. Iako je dugo vremena bio zaboravljen, a dok je živio bio je veoma poznat, sada se ipak nadamo da će oživjeti među nama. Danas, hvala Bogu, on i mnogi drugi izlaze na javu, upoznajemo ih u svim njihovim odlikama, ali gledamo i sve njihove kobne završetke i strašne posljedice mržnje koja se na njih svalila.

Svoj sam rad temeljio na izvorima koji čuvaju tajnu jednog života i tajnu jednog mučeništva. Prošlo je 114 godina od fra Leonardova rođenja, a gotovo 55 godina od njegove mučeničke smrti, smrti jednog pravednika. S pravom je pred smrt rekao: "Umirem pravedan!" To je mogao ustvrditi, jer nije bio kriv za optužbe kojima je terećen i nije znao radi čega ga je ljudska zloća osudila. Naša je dužnost da to vrijeme osvijetlimo, da ono bude opomena sadašnjim i budućim naraštajima da se takvo zlo ne bi više ponovilo ni u kojem obliku crne ili crvene nemani apokaliptičkih vremena, bilo kojeg istrebljenja i uništenja.

Zahvaljujem o. fra Jerku Lovriću (1911.-2002.) koji me je poticao i naglašavao da je upravo šteta što taj čovjek nije prije obrađen i na vidjelo iznesen njegov svijetli lik kojim je ostavio svijetli trag iza sebe. Zahvalnost upućujem i svima onima koji su mi na bilo koji način izlazili u susret da dođem do potrebnih podataka, da ih ovdje sve ne nabrajam.

Iako na kraju, ali ipak, najvišu zahvalnost dugujem Franjevačkoj Provinciji Presvetoga Otkupitelja u Splitu koja je, iako i sama danas u pomanjkanju financijskih sredstava, velikodušno odvojila potrebna sredstva da se ovaj rad objelodani u zasebnom izdanju i da se tako oduži svom dičnom sinu i ovim mu radom osvježi uspomenu kad mu nije uspjela spremiti zemaljski grob i podići drugi spomenik. 

 

Split, 26. studenoga 2002.

na spomendan sv. Leonarda Portumauricijskog

fra Stjepan Čovo

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas246
Ovaj mjesecOvaj mjesec60495
UkupnoUkupno7527328

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29