Vrlika: Proslava Gospe Rožarice, zaštitnice župe


Blagadan Gospe Rožarice i ove je godine svečano proslavljen u župi i gradu Vrlika. Jutarnju sv. misu u 8.30 sati slavio je župnik fra Mladen Prolić. Procesiju ulicama grada Vrlike u 10.30 sati te središnje misno slavlje predvodio je fra Joško Kodžoman, ravnatelj franjevačkog sjemeništa u Sinju, a suslavili su novi župnik fra Mladen Prolić, svećenici rodom iz župe Vrlika – fra Ivan Režić i don Tomislav Zečević te fra Ivan Norac.

Sliku Gospe Rožarice u procesiji nosili su članovi „Kulturno umjetničke udruge Milan Begović – Vrlika“ u vrličkim narodnim nošnjama te članovi Udruge čuvara Kristova groba koji su su čitali misna čitanja te sakupljali milostinju.


Propovjednik fra Joško na početku propovijedi izrazio je nadu da će ponovno oživjeti vrlički kraj. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji, Gospi Rožarici rekao je kako su štovanje Blažene Djevice Marije i pobožnost prema njoj duboko ukorijenjeni u vjeri hrvatskog katoličkog puka. Pozvao je vjernike da žive i svjedoče svoju vjeru u današnjem vremenu te da se ne stide vjere. Naglasio je vjernicima da u današnjem vremenu individualizma žive kršćansko zajedništvo i ljubav te otvorenost jednih prema drugima. U slavlju sv. mise posluživali su franjevački bogoslovi iz Splita, fra Ivan Novaković i fra Stipe Buljan te dijecezanski bogoslovi Luka Prolić i Benjamin Vrdoljak. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem voditeljice Petre Milković, a na orguljama ih je pratio Zvonko Lelas. Na kraju sv. mise župnik fra Mladen zahvalio je svima koji su pridonijeli proslavi Gospe Rožarice, zaštitnice župe, a nakon njega novoga župnika i župljane pozdravio je domaći sin fra Ivan Režić, magistar bogoslova u Splitu. Nakon slavlja sv. mise članovi KUU „Milan Begović“ izveli su na prostoru pored župne crkve vrličko kolo što je privuklo pozornost nazočnih vjernika i hodočasnika, a Čuvari Kristova groba zapjevali su ojkavicu.  Ovogodišnja proslava Gospe Rožarice u Vrlici okupila je mnoštvo Vrličana, domaćih i onih pridošlih iz raznih krajeva Lijepe naše i svijeta te hodočasnika iz cetinskog, drniškog i kninskog kraja.

Blagdanu Gospe Rožarice prethodila je trodnevnica: mogućnost za sakrament pomirenja, molitva Gospina rožarija i litanija te slavlje sv. mise i propovijed.

Prvi dan trodnevnice u četvrtak 3. listopada sv. misu u 17 sati za učenike osnovne škole, njihove roditelje te ostale vjernike slavio je i propovijedao don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka. Don Josip je u propovjedi, tumačeći evanđeoski odlomak o poslanju sedamdeset i dvojice učenika (usp. Lk 10, 1 – 12), rekao kako Gospodin i danas šalje pred sobom svoje učenike što i učenici osnovne škole mogu biti uzornim ponašanjem te će tako drugi u njima prepoznati Kristove učenike i vjernike.

Drugi dan trodnevnice u petak 4. listopada  sv. misu u 17 sati za očeve i majke te ostale vjernike te euharistijsko klanjanje predvodio je o. Stjepan Horvat iz Zagreba. Prije sv. mise članovi molitvene zajednice molili su krunicu krvi Kristove. Propovjednik o. Stjepan istaknuo je Blaženu Djevicu Mariju kao onu koja je od naviještenja pa do kraja svoga života vršila volju Božju i podlagala joj se, a nju je i njezina sina Krista u ljubavi prema Gospodinu Bogu, bližnjima i svim Božjim stvorenjima te u siromaštvu nasljedovao Sv. Franjo.

Treći dan trodnevnice u subotu 5. listopada sv. misu u 17 sati za učenike 1. i 2. razreda srednje škole (pripravnike za sakrament sv. krizme), njihove roditelje te ostale vjernike slavio je i propovijedao fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova u Splitu. Fra Ivan je u propovijedi, tumačeći evanđeoski odlomak, „tko mene prezire, prezire onoga koji me posla“ (Lk 10, 13 – 16), rekao kako Isus upućuje svoje učenike na izvor evanđeoske radosti koji je u poniznom služenju po primjeru na Bl. Djevicu Mariju koju ćemo sutra slaviti kao Gospu Rožaricu.

U 19 sati održana je večer poezije povodom 270. godišnjice smrti fra Filipa Grabovca, Vrličanina, franjevca, svećenika i hrvatskog književnika. Tijekom večeri duhovne poezije, fra Filipov život je originalno prezentirao prof. Marko Duvnjak te je krasnoslovio poeziju fra Ivana Režića. Uz prof. Duvnjaka, program je vodila prof. Neda Lelas. Na koncu se nazočnima obratio i sam autor fra Ivan, nakon čega su nazočni mogli nabaviti fra Ivanovu poeziju. U 20 sati klapa „Iskon“ nastupila je nizom pjesama, što je bilo popraćeno oduševljenjem prisutnih. Za blagdan Gospe Rožarice izišao je iz tiska župni list „Vrličko kolo“. Dan grada Vrlike proslavljen je u petak koji dan ranije, 4. listopada.

Tekst: Fra Mladen Prolić

Fotografije


Himna Gospi Ružarici – Vrlika


U sve dane teške i u dane muke,

pružila si nama svoje mile ruke,

Gospe naša draga, majko naša mila,

na grudi nas svoje toplo si privila.

 

S neba blago na nas, svoje oči svrni,

srca nam dodirni, oblake razgrni,

nek' nam milost tvoja domove ozari,

nek' nam ljubav tvoja u srcu zažari.

 

Sada kada sunce mile nam slobode,

kad se čuju zvona, dan smiraju ode,

zdravo da si, Majko puka svoga štitu,

Budi uvijek majkom puku ponositu!

 

Refren

 

Kruno naša zlatna, naših dana zdravo!

Gospe Ružarice, naša majko, zdravo!

Od zla nas čuvaj i prigrli k sebi,

svu ljubav svoju mi dajemo tebi.

 

stihovi: Emil Kazimir Žeravica

 

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas759
Ovaj mjesecOvaj mjesec51188
UkupnoUkupno7736956

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57