Fra Jure Brkan objavio novu knjigu

Fra Jure Brkan, redoviti profesor kanonskoga prava u miru, objavio je jedanaestu samostalnu knjigu pod naslovom Crkveno-pravni stav Katoličke Crkve prema masoneriji. Recenzenti knjige: prof. dr. sc. Josip Šimunoviće i prof. dr. sc. Josip Mužić. Urednik knjige doc. dr. sc. Ivan Macut. Knjigu je izdala Služba Božja.

Iz recenzija:

Knjiga je vrijedno znanstveno djelo koje obogaćuje crkveno-pravnu misao u Republici Hrvatskoj. Nije opsegom duga, lako se čita i pisana je razumljivim jezikom što su svakako plusevi za uzimanje knjige u ruke od strane čovjeka današnjice. Bogatstvo bilježaka upućuje čitatelje na izvore, ali i na poticanje vlastitoga produbljivanja tema pomoću predloženih izvora. U knjizi se primjećuju i ponavljanja određenih činjenica koja mogu na prvo čitanje biti malo opterećujuća. No ako se uđe temeljitije i dublje u tekst, shvaća se da su ta ponavljanja u službi razvijanja podtema u poglavljima. Knjigu preporučujemo svima koji žele ukratko nešto saznati o masoneriji te koji se žele detaljnije informirati o stavu Katoličke Crkve prema tom tajnom udruženju. Na kraju ovoga prikaza želimo čestitati autoru na uloženom trudu i zahvaliti što je o masoneriji progovorio na ovakav način!

Prof. dr. sc. Josip Šimunović


U ovoj znanstvenoj studiji autor prvo govori općenito o masoneriji obrazlažući razlike odnosno razloge nespojivosti istodobne pripadnosti katoličkoj Crkvi i masoneriji. Najprepoznatljivi su u masonskom odbacivanju Objave, svođenju Boga stvoritelja na velikog graditelja i nijekanju Kristova božanstva. Zato ne čudi da je stav Crkve prema masoneriji od samoga početka ostao nepromijenjen. Glavnina i težište rada je na prikazu crkveno-pravnog stava Katoličke Crkve prema masoneriji od njenog nastanka do danas.

Prof. dr. sc. Josip Mužić

Iz predgovora:

Važnost ove knjige ogleda se u više elemenata. Ponajprije, autor u knjizi masoneriju smješta u jedan širi kontekst kako bi pokazao nespojivost njihova pogleda na svijet, na čovjeka i na Boga u odnosu na kršćanski pogled na iste stvarnosti. Uz to, autor jasno piše kako je cilj masonerije boriti se protiv Katoličke Crkve, a na poseban način protiv Svetog Oca Pape. Nadalje, ova je knjiga važna i zbog toga što nam pokazuje razvoj stava Katoličke Crkve u okviru katoličkog zakonodavstva u odnosu na masoneriju. Na koncu, autor jasno članovima Katoličke Crkve poručuje da upis u društvo koje rovari protiv Katoličke Crkve – masoneriju te zastupanje stavova i nauka koje oni zastupaju, dovodi do toga da budu kažnjeni različitim crkvenim kaznama, pa i onim najtežima – ekskomunikacijom, a sve radi odvraćanja od njihova puta i povratka u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom.

Imajući sve ovo u vidu, uvjereni smo kako će knjiga pomoći katolicima da bolje upoznaju crkveno-pravni ili kanonski stav Katoličke Crkve o masoneriji te je takvu predajemo našoj javnosti.

Ivan Macut


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1331
Ovaj mjesecOvaj mjesec13089
UkupnoUkupno7627967

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42