Sindelfingen: Križni put

Mnoštvo vjernika na križnom putu i svetim obredima

Ovogodišnji preduskrsni blagdani hrvatskih vjernika okupljenih oko Hrvatskih katoličkih zajednica Sindelfingen, Böblingen, Leonberg i Herrenberg protekli su u iznimno velikom odazivu i skrušenoj molitvi. Je li tome razlog lijepo proljetno vrijeme, ekonomska kriza i neodlazak mnogih u domovinu ili nešto drugo to je manje bitno.

Priprava za proslavu najvećih otajstava kršćanske vjere i uvod u Veliki ili sveti tjedan započeo je na Cvijetnicu. Blagoslovljene su maslinine grančice iz Domovine za brojne vjernike koji su sudjelavali na euharistijskim slavljima.

Na Veliki Četvrtak misom večere Gospodnje završava korizmeno vrijeme, vrijema priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs i počinje vazmeno trodnevlje. Toga se dana posebno slavi ustanovljenje dvaju sakramenata: Euharistije i svećeničkog reda.Zajedno s njemačkom zajednicom hrvatski su vjernici aktivno sudjelovali u misnom slavlju, zahvalili Bogu za velika otajstva kojima nas je obdario te moleći posebno za svećenička zvanja.

Veliki Petak, dan muke Gospodnje je počeo velikim hrvatskim Križnim putom gradskim ulicama Sindelfingena.Svečana je procesija sa 800 vjernika, predvođena voditeljem zajednice fra Marinkom Vukmanom krenula ispred misijskih prostorija i uputila se ulicama grada Sindelfingena uz molitvu i pjesmu na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Njemački su mediji u svojim subotnjim izdanjima opširno i pohvalno izvijestili o ovom događaju kojega su mnogi građani Singelfingena pratili sa svojih balkona, nogostupa i ispred kuća.Promet je regulirala policijska patrola i sve je proteklo u najboljem redu.

Ovo je deseti put da organiziramo Križni put ulicama Sindelfingena i nakada nas nije bilo toliko-kaže fra Marinko, te ističe- sve je proteklo onako kako se samo poželjeti moglo i iznimno smo zahvalni svim sudionicima ovog nezaboravnog pobožnog djela, posebno našim mladima. I ovaj put još jednom smo posvjedočili svoju pripadnost vjeri i Crkvi-rekao je fra Marinko.

Obred Velikog petka u prepunoj crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu je počeo unošenjem križa u crkvu, službom riječi i klanjanjem križu a završio svetom Pričesti.

O značenju i povijesti Velikog Petka koga katolički vjernici obilježavaju 17 stoljeća govorio je gost iz Domovine fra Ante Akrap profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.Profesor Akrap je već desetu godinu dragi gost Hrvata u HKZ Sindelfingenu i svaki put iznova ističe brojnost i pobožnost našeg naroda u tuđini.

Tekst i slike Bono Žepić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas262
Ovaj mjesecOvaj mjesec22457
UkupnoUkupno7637335

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46