U Marijinoj školi

Predgovor

Drugi vatikanski sabor, nadovezujući se na nepre­kinutu kršćansku predaju, potiče i opominje sve sinove Crkve da plemenito promiču štovanje prema blaženoj Dje­vici, osobito liturgijsko, ali i da istovremeno cijene praksu i pobožne vježbe prema njoj (LG 67). Zbog toga je Mariji­no štovanje skladno uvršteno u krug liturgijske godine na mnoge i različite načine. Time je na prikladan način predstavljeno njezino sudjelovanje u otajstvu spasenja što ga je Bog izveo po Sinu njezinu, jedinom spasite­lju ljudi, raspoređeno u godišnjem krugu otajstava od utjelovljenja do njegova slavnog dolaska na koncu vre­mena.

Najizvrsniji su primjeri štovanja Bogorodice pred­loženi u službenim liturgijskim knjigama, osobito u misalu, časoslovu i obredniku. Ali, Crkva nikada nije zanemarivala ni različite oblike pučke pobožnosti koje vjernici smatraju svojim urođenim izražavanjem vjere (Direktorij o pučkoj pob. 4). Naravno, nikada nije na odmet istaknuti da pučka pobožnost svoj prirodni vr­hunac ima u liturgijskome slavlju prema čemu treba i biti usmjerena.

„Zbirka misa o blaženoj Djevici Mariji", što ju je objelodanila Kongregacija za bogoštovlje 1986. g. a go­dinu kasnije i hrvatski prijevod, skupila je sve poznatije i vrednije misne obrasce i predložila neke nove s ciljem da se u štovanju koje se iskazuje blaženoj Djevici Mariji gaje ona slavlja koja će se isticati naukom, preporuči­vati različitošću tema te koja će se pravilno spominjati događaja spasenja što ih je Bog izveo u blaženoj Djevici, smjerajući na otajstvo Krista i Crkve (br. 19).

Potaknut saborskom opomenom, urednik "Marije" zamolio me da preko toga marijanskog mjesečnika po­kušam pružiti svoj prinos promicanju štovanja bi. Dje­vice Marije. Prihvatio sam se stoga marijanskih litur­gijskih tekstova i potrudio se približiti narodu Božjemu njihovu poruku. Kod obrade pojedinih sastavnica uvijek sam imao na pameti dragocjenu pobudnicu pape Pavla VI. „Marialis cultus". Obilato sam koristio i Prethodne napomene i uvode u pojedine misne obrasce u Zbirci.

Većina ovih kratkih razmišljanja objavljivana su u brojevima časopisa „Marije" kroz više godišta (2006. -2008.). Na poticaj prijatelja i nekih čitatelja objeloda­njujemo ih sve skupa radi lakše dostupnosti onima koji bi ih mogli koristiti za produbljivanje i usavršavanje vla­stite pobožnosti ili pomoć pri pouci drugih.

Zahvaljujem uredniku fra Petru na poticajima da započnem niz ovih razmatranja i da u tome ustrajem kao i na tehničkom poslu oko uređivanja i tiskanja. A sve je ovo učinjeno da u kršćanskom narodu poraste spasonosna marijanska pobožnost i da sve bude na do­bro Crkve i ljudskoga društva (MC 58).

Fra Marko Babić

U Splitu, 2. veljače 2009.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas430
Ovaj mjesecOvaj mjesec70424
UkupnoUkupno7612925

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36