ŠIBENIK – METERIZE

Župa sv. Jeronima
Šibenska biskupija

Župski ured
Trg Sv. Jeronima 1
22000 Šibenik
Tel: 022/ 332 043
Mob: 097 6768 108

el. pošta: [email protected] 

Župnik: fra Šimun Markulin


Šezdesetih godina XX. stoljeća na području grada Šibenika bile su tri župe: župa sv. Jakova u Gradu, Župa sv. Križa u Docu i Župa Gospe van Grada u Varošu. Budući da je «industrijska revolucija» 60-ih godina XX. stoljeća napučila mnoštvo radničkoga stanovništva, osobito u prigradskim naseljima iznad Jadranske magistrale, šibenski biskup Josip Arnerić osnovao je 4. studenoga 1966. šest novih župa šibenskoga dekanata: Srca Isusova na Baldekinu, Bezgrješnoga Začeća u Crnici, Pohođenja Marijina u Njivicama, Uznesenja Marijina u Bilicama, Gospe od Zdravlja u Dubravi  i Župu sv. Jeronima na Meterizama, koju je dodijelio na upravljanje franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja “in perpetuum”.

Iznad jadranske magistrale, jugoistočno od Drniške ceste, nastalo je, 70-ih godina XX. stoljeća, novo gradsko naselje na Šubićevcu, koje je pripadalo župi sv. Jeronima na Meterizama, u kojem je  biskup Arnerić 13. studenoga 1978. osnovao novu župu sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu.

Do 2001. god. vjerski obredi su se u župi Meterize obavljali u kapeli sv. Jeronima smještenoj u jednoj preuređenoj obiteljskoj kući, u kojoj se nalazio i župni stan. Zalaganjem Biskupskog ordinarijata u Šibeniku i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja 2000. god. započeti su radovi na izgradnji nove crkve sv. Jeronima. Projektnu dokumentaciju za crkvu i pastoralni centar izradili su ing. arh Antun Poković i ing. arh. Tonko Zaninović.

Kamen temeljac je postavljen 26. rujna 2000. a crkva je posvećena 3. IX. 2001. godine.  Završni radovi na uređenju crkve i pastoralnog centra dovršeni su 2005. godine. Crkva ima 400 m2 korisne površine. Zvonik s tri zvona je visok 26 m. Na njemu je okrugli čelični križ visok 420 cm. Uz crkvu su podignuti: sakristija, vjeronaučna dvorana, župni ured, garaža i župni stan.

U crkvi su drveni kipovi sv. Jeronima (2004.) i Kraljice mira (2005.), izrađeni u Orubici kod Nove Gradiške, rad obitelji Branka i Marije  Rizvić. Menza oltara, propovjedaonica i krstionica su od Veselje kamena. U crkvi su postaje Križnog puta, rad č. s. Zdravke Milić.  Ispred crkve je brončani kip pape Ivana Pavla II., visok 2.5 m, rad Aleksandra Guberine.

Iz župe je jedan novak u franjevačkom samostanu na Visovcu.

Od 2003. god. u  župi djeluje FRAMA s oko 20 članova.  FSR, osnovan  g. 2005.,  broji desetak članova.

Župa izdaje pastoralni listić “Sveti Jeronim” četiri puta godišnje.

Župa pripada Šibenskom dekanatu Šibenske biskupije.

U župi:  850 obitelji, 3000 vjernika (g. 1978.: 750 vjernika).