Vrlika: Akademija, liturgija i blagoslov spomen-kapelice  

29. svibnja 2021., nakon skoro 90 godina, u Vrlici je obnovljena proslava naslovnog blagdana grkokatoličke župe Svete Trojice. Slavlje su zajednički organizirali Grad Vrlika i Križevačka eparhija.

Proslava Grkokatoličke župe Vrlika počela je svečanom akademijom u Domu kulture na kojoj su govorili križevački vladika mons. Milan Stipić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić te inicijator proslave Ivo Mišur. Recitirane su pjesme vrličkih pjesnika, slavnog Milana Begovića te manje poznatog Vjekoslava Nikolića. Uzvanicima je pročitan i novinski izvještaj svečanog dočeka grkokatoličkog biskupa Drohobeczkog koji je ovo mjesto pohodio daleke 1895. godine. Program je pratila klapska pjesma klape „Partenza“. Na kraju akademije ocu Milanu uručeni su darovi: velika uokvirena fotografija Vrlike, nastala polovinom 20. stoljeća, s crkvom Svete Trojice te vrlička kapa koja je posebno obradovala biskupa i s kojom se rado fotografirao.

Slavlje je nastavljeno u rimokatoličkoj crkvi Gospe Rožarice gdje je liturgiju služio mons. Milan Stipić te je tako postao treći grkokatolički biskup koji je pastoralno pohodio Vrliku. Pjevao je zbor grkokatoličkoga pastoralnog centra u Zadru kojeg je vodio đakon Livio Marjan. Vladika Milan Stipić u svojoj propovijedi naglasio je da je kršćanin uvijek čovjek optimizma, naglašavajući Kristove riječi svojim učenicima: Ne bojte se! Uz vladiku su služili župnik Splita o. Zenjo Zastavni, fra Ivan Čupić, o. don Ante Žderić, fra Ante Jurić, fra Ivan Režić te đakon Jan Jakubov. Uz prisustvo tridesetak župljana Vrlike, liturgiji je prisustvovao i vrlički župnik fra Mladen Prolić.

Nakon liturgije, na mjestu srušene crkve Svete Trojice, svečano je blagoslovljena novosagrađena istoimena spomen-kapelica. Kapelica je tlocrtnih dimenzija 0,63X0,63 m i visine metar i pol s nišom u kojoj se nalazi ikona Svete Trojice. Nacrt je izradio ing. Ivo Mišur koji je i inicirao gradnju. Na kapelici se nalazi i spomen-ploča s tekstom:

Na ovom mjestu se od 1843. do 1971. godine nalazila grkokatolička crkva Svete Trojice koja je bila mjesto susreta s Bogom za generacije Vrličana koji su u njoj kršteni, ženjeni i ispraćani na posljednje počivalište.

Na proslavi su prisustvovali brojni domaći Vrličani, rimokatolici, koji su se tako upoznali s liturgijskim bogatstvom Katoličke Crkve. Iz Splita, Zadra i Šibenika došli su grkokatolički vjernici koji redovito pohađaju liturgiju u tim mjestima. Mons. Milan Stipić istaknuo je da će grkokatolici svake godine održavati liturgiju Svete Trojice u Vrlici koju će pratiti prigodni kulturni program. Nakon završetka službenog dijela programa, Vrličani su zajedno sa svojim gostima nastavili ugodno druženje uz domjenak u obližnjem restoranu „Ero“, pridržavajući se svih epidemioloških mjera.

Grkokatolička župa Svete Trojice Vrlika osnovana je davne 1834. godine kada je stotinjak lokalnih pravoslavaca pristupilo Katoličkoj Crkvi. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Grkokatolički župnici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Župnici su živjeli u župnoj kući koja je i danas očuvana, a nalazi se u privatnom vlasništvu. Najpoznatiji je bio don Ilija Malić koji je tu proveo dvadeset šest godina sa svojom obitelji te je pokopan na mjesnom groblju. Uslijed iseljavanja u 20. stoljeću brojnost župljana se smanjuje. Posljednji grkokatolik u Vrlici umro je 1952. godine. Župna crkva Svete Trojice izgrađena 1843. teško je stradala u potresu 1970. godine kada se urušio krov. Već iduće godine zbog opasnosti je srušena.

Ivo Mišur