72. Pomoć svetaca

Kada je papa Benedikt XVI ustoličen kao Rimski biskup 24. travnja 2005., rekao je slijedeće vezano za ispunjavanje povjerene mu zadaće. “A sada, u ovom trenutku, slab sluga Gospodnji kakav jesam, moram preuzeti ovaj ogroman zadatak, koji doista nadilazi sve ljudske sposobnosti. Kako ću do moći učiniti? Hoću li biti sposoban to činiti? Svi ste vi, dragi moji prijatelji upravo zazvali svu vojsku svetaca; predstavljaju ju neka velika imena u povijesti Božjeg ophođenja sa čovječanstvom. Tako i ja izjavljujem s obnovljenim uvjerenjem: Nisam sam. Ne moram sam snositi ono što uistinu nikada ne bih mogao sam nositi. Svi sveci Božji tu su sa mnom da me štite, podržavaju i nose.” Sveci naravno nisu ovdje samo radi pape nego i za nas. Budući da su sveci po Kristu pobjedili grijeh, mogu pomoći i nama u našim borbama.

Oni među nama koji posebice štuju sv. Franju imaju osobu koje je već prije nas vodila mnoge jednake bitke protiv zla i pobjeđivala je u Kristu. Franjo je živio u drugo doba, ali njegove su kušnje bile jednake našima. Najprije imamo mladog Franju kojega je privukla svjetovna slava i pobjeda kao mnoge njegove suvremenike. Ipak, u Kristu mu je dana snaga da se okrene od toga prema Gospodinu i da postane Glasnik Vellikog Kralja.

Koliko je mnogo naših prijatelja, suradnika čak i rođaka koji ne razumiju zašto katoličku vjeru shvaćamo tako ozbiljno. Ali i Franjo se morao nositi sa istim stvarima u svoje doba, s ocem, bratom i s prijateljima iz mladosti. I Franju su poput nas okruživali ljudi koji su ispovijedali katoličku vjeru a ipak su živjeli kao da Boga nema. Franjina želja da živi evanđelje učinila ga je u očima drugih fanatikom. I oni koji su isticali da su njegovi sljedbenici često nisu shvaćali ni njega ni njegovo poslanje da živi evanđelje. Privukla ih je njegova karizma siromaštva i jednostavnosti ali nisu bili voljni živjeti poput njega.

Ne bi trebalo pretpostaviti da je Franji asiškom bilo lako postati sv. Franjo asiški. Pokornički život na koji nas Bog poziva zasigurno nije lak život. Ipak, Franjo je znao što je “dobar život” pa ipak ga je odbio zbog beskrajno boljeg života. Međutim, privlačnost ranijeg načina življenja uvijek je tu negdje vrebala. Franjo je vjerojatno zato obavljao pokajničku praksu, ali to nije tražio i od svoje braće. Zavodljiv zov sirena u seksualni nemoral zasigurno ga je vrebao iz prikrajka cijeloga života. Također ga je vrebao i zov moći i samovolje. Čak i kada mnoga njegova braća nisu živjela onako kako je on želio da žive, ipak je shvaćao da Red manje braće pripada Gospodinu a ne njemu. Bio je tu još i zov legitimne udobnosti i užitaka, kojima bi Franjo ponekad udovoljavao, ali koje je trebalo držati pod kontrolom. Franjo nije mogao sam prevladati ove probleme, tako to ne možemo ni mi. Ali Franjo nam je, zajedno s mnogim drugim svecima, pokazao kako pobijediti svijet jer Krist je pobijedio svijet. (Iv 16, 33)

Ne nosimo svi teret pape poput Benedikta XVI, ali imamo svoje kušnje življenja kršćanskim životom u svijetu koji nije nimalo prijateljski nastrojen prema kršćanskom životu.

Baš kao što papa Benedikt nije sam u obavljanju svog zadatka, ni mi nismo sami u obavljanju našeg. Svi sveci i posebice sv. Franjo zajedno su s nama u svim našim borbama. Budući da znamo toliko mnogo o životu sv. Franje možemo podrobno uočiti sve konflikte i borbe s kojima se suočio i vidjeti da se ne razlikuju mnogo od naših. Zazovimo dakle njegovu pomoć u ovim borbama.