Hrvace: Proslava Gospe Žalosne

Trodnevnica Gospi Žalosnoj započela je Gospinom krunicom i litanijama te molitvom sedam Marijinih žalosti. Župnik fra Neven Pavlinušić propovijedao je tijekom prva dva dana trodnevnice, a treći dan propovijedao je i predvodio misno slavlje don Tomislav Topčić, župnik Košuta. Na samu svetkovinu Gospe Žalosne svečano misno slavlje predvodio je mnp. o. provincijal dr. fra Marko Mrše u koncelebraciji s bivšim provincijalom fra Joškom Kodžomanom te sinjskim gvardijanom fra Antom Čovom, fra Nediljkom Jerkanom i župnikom fra Nevenom Pavlinušićem. O. provincijal pokadio je lik Gospe Žalosne, a o. župnik nastavio pjevanjem Gospinih litanija. Alkari i alkarski momci Hrvatačani, Ivo i Ante Zorica te Joško Galić i Miljenko Lovrić ponijeli su Gospinu sliku ispred crkve na mjesto gdje je o. provincijal fra Marko Mrše svečanom molitvom blagoslovio brončane biste hrvatačkih svećenika mučenika: fra Stanka Bradarića, fra Petra Paviše i don Ivana Šarića koji su okrutno ubijeni u Drugom svjetskom ratu. Biste su postavljene kako se ne bi nikad zaboravila žrtva ovih svećenika mučenika koji su svoju svetu vjeru i ljubav prema domovini posvjedočili svojom krvlju. Narod koji ne poštuje takve junake i svjedoke osuđen je na propast.

Svetu misu animirao je mješoviti zbor pod ravnanjem s. Vitalije Križan, a jedno od čitanja pročitao je pjesnik rodom iz Otoka, Ante Nadomir Tadić Šutra. O. provincijal u propovijedi se spomenuo svih sedam Marijinih žalosti te istaknuo kako križ nije prokletstvo, već je u njemu spas. O. župnik pjevao je svečanu molitvu vjernika. Na kraju je zahvalio svima koji su doprinijeli veličini ovoga dana, a na poseban način gosp. načelniku Dinku Bošnjaku i donačelniku Jakovu Titliću, kao i umjetnicima Juri Žaji, Marku Grgatu i Anđelku Titliću. Kroz zajedničku suradnju unaprjeđujemo kulturu i dajemo vjerski doprinos životu Župe. Podsjetimo samo na donacije postaja križnog puta u bronci na starom gradu u Sinju, potom kamenog kipa Srca Isusova u crkvi u Hrvacama, vitraj Ivana Pavla Drugog, kip bl. Alojzija Stepinca u centru mjesta i obnova kapele sv. Obitelji do ovog projekta. O. župnik najavio je i nove projekte za sljedeću godinu: biste Ivana Pavla Drugog, kardinala Kuharića i dr. Franje Tuđmana.

Druženje svećenika i gostiju nastavilo se u dobroj atmosferi za ručkom u restoranu u Hrvacama. Hvala dobrom Bogu i dragoj nam Gospi Žalosnoj Hrvatačkoj na ovom svečanom i divnom danu!

Fra Neven Pavlinušić