Aachen: Prvi put slavljena misa na hrvatskom jeziku u katedrali

Svetom misom za Domovinu te koncertom Klape „Sveti Juraj“ HRM u subotu 9. lipnja 2024., u nazočnosti oko tisuću Hrvata, u aachenskoj katedrali svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske. Svečanu proslavu organizirao je Generalni konzulat RH u Düsseldorfu u suradnji s hrvatskim katoličkim misijama Aachen i Köln.

U najstarijoj katedrali sjeverne Europe, koja zbog svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti služi kao mjesto održavanja samo najvažnijih europskih i svjetskih događaja, prvi put u povijesti održana je sveta misa na hrvatskom jeziku. Ovo je ujedno i prva misa na nekom stranom jeziku održana na toj značajnoj lokaciji. Posebnost cijelog događaja, u kontekstu višestoljetne pripadnosti Hrvatske europskom civilizacijskom krugu, dodatno je naglašena činjenicom da je ovaj hrvatski događaj održan uoči 1100. obljetnice krunjenja prvoga hrvatskog kralja Tomislava.

Svetom misom predsjedao je fra Ivica Radić, voditelj HKM Aachen i svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu. Koncelebrirao je i propovijedao fra Vuk Buljan, voditelj HKM Köln, zajedno s fra Ivanom Režićem, župnim vikarom iz iste Misije – svećenicima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, čime je očitovano i jedinstvo hrvatskog naroda. Nakon svete mise, službeni dio programa nastavljen je pjesmama u izvedbi Klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. Program je nastavljen pjesmom Klape „Sveti Juraj“ i druženjem brojnih Hrvata u obližnjem restoranu.

Ivan Bulić