Baćina: Proslava sv. Luke i 400 godina prvog spomena crkve sv. Luke

Ispred crkve sv. Luke evanđelista u Baćini, koja ove godine obilježava 400 godina od prvog spomena, u ponedjeljak 18. listopada misno slavlje predslavio je prof. dr. don Ivan Kešina.

Kristova Riječ radosna je riječ, to naglašava osobito sv. Luka; sv. Marko to ističe jednom, sv. Matej osam puta, dok sv. Luka pojam radosti spominje dvadeset devet puta u svom evanđelju. „Isus je naša radost, s kim biti najradosniji ako ne s Njim – Bogom svojim, Spasiteljem svojim, Otkupiteljem svojim“, rekao je don Ivan. Lukino evanđelje socijalno je evanđelje, u njegovu prikazu Isus je životom, govorima i djelom osobito usmjeren na nejake, slabe, siromašne, prezrene, odbačene, osamljene, njih će ne samo hraniti Riječju Božjom, već će im i kruh umnažati. Pri tom je don Ivan istaknuo kako je u Hrvatskoj gotovo milijun ljudi na rubu siromaštva!

Treća značajka Lukina opisa Isusa Krista jest da je On osoba ljubavi i milosrđa. Cijeli niz osoba je izliječio u duši, u srcu; liječio je i tjelesne boli, ali isto tako poslije toga će reći: „Idi i ne griješi više.“ Prema sv. Luki Isus je i osoba molitve, milosrđa, ljubavi, dobrote, praštanja, koji je preko Pavlovih riječi izliječio i samog liječnika – sv. Luku. Sv. Luka dopustio je da ga Isus izliječi duhovno, emocionalno kako bi mogao biti svjedok. I svjedočio je, ne samo hodajući s Pavlom u Rimu, već nakon Pavlove mučeničke smrti, Luka nastavlja misionariti te i sam mučeničkom smrću svjedoči Boga u Isusu Kristu, Boga ljubavi.

„Prozvani smo i poslani biti svjedoci, svatko od nas, tamo gdje jest. O nama ovisi što će biti i koliko će opstati sveta katolička vjera! Samo poučavanje nije dobro, riječ je živa onda kada život govori, samo onda! Sve zapovijedi, svi zakoni sadržani su u trima riječima: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Zato vas pozivam, molim i zaklinjem po primjeru sv. Luke, i sami bismo morali svojim životom, svojom dobrotom, plemenitošću biti spremni liječiti, ali da bismo mogli liječiti druge – u duhovnom smislu moramo sami zavapiti Gospodinu – po zagovoru sv. Luke, liječnika, daj da se i ja izliječim od svojih slabosti, grijeha, nevjera!“

Lijepa riječ, osmijeh i razgovor liječe, nekad je dovoljan pogled da uljepša dan, zato vas molim i pozivam – malo zajedništva, malo ljubavi ljudske, kršćanske, solidarnosti po primjeru sv. Luke, to je put, nema drugog, a na tom putu neka nam pomogne zagovor Blažene Djevice Marije. Njoj, našoj Kraljici Hrvata uskliknimo – nekad bi trebalo i kriknuti – Marijo, dušo duše Hrvatske, Isusova mati, zvijezdo naših stradanja, ne prestaj nam sjati“, zaključio je homiliju don Ivan Kešina.

U suslavlju su bili župnik fra Kristijan Perković i don Dražen Radman, župnik Župe Dusina. Slavlje su animirali župni pjevači. Na kraju misnog slavlja župnik fra Kristijan zahvalio je svima koji su pridonijeli obilježavanju ovog jubileja, uz nadu da će ovdje uskoro biti postavljena i rasvjeta te da će se ostvariti mogućnost održavanja više vjerskih slavlja i obreda te kulturnih manifestacija. „Želio bih da ovo mjesto ima poseban značaj, da ne ostaje samo na godišnjem obilježavanju, nego da ima svoj skromni zanos, pohvalu i molitvu upravo ovom svecu koji je bio liječnik. Poslije svete mise i blagoslova prikažite ovom svecu svoje najbliže, svoje najpotrebitije te izrecite zahvalu što ste danas mogli biti ovdje“, rekao je fra Kristijan.      

 Antonija Menalo