Bajagić: Proslava Gospe od Ružarija

U nedjelju 8. listopada 2023. godine župna zajednica sv. Nikole biskupa u Bajagiću -Obrovac Sinjski proslavila je blagdan Gospe od Ružarija. Misno slavlje predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

Slavlje je započelo odavanjem počasti kipu Blažene Djevice Marije, a nastavilo se procesijom oko župne crkve. Za vrijeme ophoda župnik fra Neven Pavlinušić pjevajući je predmolio litanije, a pjesmom je popratio župni zbor pod ravnanjem č.s. Vjere Gulić.

Po dolasku u crkvu gvardijan fra Marinko pozvao je sve okupljene na molitvu i započeo obred blagoslova četrnaest novih vitraja i osam klupa koje su postavljene u župnoj crkvi. Nakon blagoslova započelo je svečano misno slavlje kojim je predsjedao fra Marinko Vukman, a u koncelebraciji je bio župnik fra Neven.

U svojoj homiliji fra Marinko je naglasio važnost molitve, posebno krunice. „Krunica je najubojitije i najjače oružje protiv nesreće, protiv zla. Današnji blagdan povezuje se s bitkom kod Lepanta kada je malobrojna katolička mornarica pobijedila puno brojniju i nadmoćniju osmanlijsku.“ Fra Marinko je spomenuo i povezanost krunice i stvaranja Republike Hrvatske: „Hrvatski vojnici s vjerom i pouzdanjem u Gospu posegnuli su za krunicom noseći je oko vrata pa krunica tako postaje znakom raspoznavanja. Upravo krunici i Gospinom zagovoru hrvatski vjernici pripisuju čudo izvojevane pobjede u Domovinskom ratu i slobodu stečenu na koncu 20. stoljeća.“ Fra Marinko je u svojoj homiliji pronašao inspiraciju u primjeru blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je bio svakodnevni molitelj krunice i koji je u svojim propovijedima poticao vjernike na isto.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Neven Pavlinušić zahvalio je svima koji su se odazvali na proslavu blagdana Gospe od Ružarija. Također je opisao odabir motiva postavljenih vitraja. Četrnaest vitraja dar su puka i institucija Cetinskog kraja, a izradio ih je akademski slikar Ivan Grgat iz Otoka.

Motivi vitraja su:

bl. Alojzije Stepinac,
Čudotvorna Gospa Sinjska,
sv. Nikola biskup,
sluga božji fra Ante Antić,
sv. Franjo Asiški,
sv. Ante Padovanski,
Gospa od Ružarija,
sv. Josip,
sv. Nikola Tavelić,
sv. Majka Terezija,
bl. Ivan Merz,
sv. Padre Pio,
sv. Ivan Pavao II.,
Milosrdni Isus.

Tekst: fra Stipe Buljan
Foto: Petar Malbaša