Božićni dvobroj „Žive zajednice“

Iz tiska je izašao božićni dvobroj „Žive zajednice“ za studeni i prosinac 2020., glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve ističe se vijest o novoj enciklici pape Franje „Svi braća“ (Fratelli tutti) – koja govori o bratstvu i socijalnom prijateljstvu. Od vijesti iz domovinske Crkve ističu se vijesti o molitvi i odavanju počasti žrtvama Vukovara, Škabrnje, Saborskoga, Baćina i drugih mjesta te o imenovanju dosadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića riječkim nadbiskupom koadjutorom. U novom je dvobroju božićni razgovor s Antoniom Hrvatin Roth, urednicom Programskog odjela Religija HTV-a. naslovljenog „Božić je novi početak“, u kojem sugovornica kao supruga, majka, novinarka/urednica i doktorandica filozofije pri Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu promišlja o otajstvu Božića.

Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, od kojih se izdvaja vijest o proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Ingolstadt u Biskupiji Eichstätt, te o personalnim primjenama u 2020. u misijama i zajednicama u Njemačkoj. Predstavljen je i Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina, koji na 1096 stranica s 3464 natuknica, opisuje fenomen hrvatskih migracija s težištem na one u protekla dva stoljeća, a koji je predstavljen 21. listopada u multimedijalnoj dvorani Kluba „Matis“ u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. U rubrici „Sakramenti u životu Crkve“ ovoga puta su dosensena tri priloga mr. sc. Milana Dančua iz Zagreba – o sakramtima pomirenja, bolesničkog pomazanja i svetog reda. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ u kojoj je božićna priča Željke Čolić „Anđeosko izvješće“ i „Mladi i mediji“, u kojoj je prilog dr. sc. Danijela Labaša o bl. Carlu Acutisu „Mladi su dobili svoga ´kibernetičkog apostola´“.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o sv. Jeonimu, crkvenom naučitelju.

Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Usmjeriti pogled prema Djetetu“ u kojem potiče za više solidrarnosti s potebitima. „A ovaj je Božić, i s obzirom na aktualnu situaciju, prava prigoda biti blizu ljudima u potrebi!“

Adolf Polegubić