Bušanje: Proslavljeno Srce Marijino

U subotu 17. lipnja 2023. u područnoj crkvi župe Proložac u Bušanjama svečano je proslavljen blagdan naslovnika crkve Srca Marijina.

U toj se crkvi, od koje se pruža predivan pogled na dramatične vrleti Badnjevica, svake druge nedjelje na svetoj misi okuplja malena zajednica preostalih stanovnika toga seoceta, a pridruži se i pokoji od odseljenih Bušanjana koji zastalno žive u Imotskom. Međutim, na ovaj blagdan, koji se slavi u subotu nakon svetkovine Srca Isusova, okupe se vjernici koji brojem višestruko nadmašuju stalne stanovnike. Pristignu oni iz ostalih dijelova župe Proložac, iz Imotskog, iz susjednih Ričica, ali i drugih mjesta u koja su se Bušanjani odselili, posebice iz Splita, Podstrane…

Tako je bilo i ove godine. Slavljem je predsjedao i prigodnu homiliju izrekao vikar Samostana i Župe sv. Frane iz Imotskog fra Ivo Rastočić. Slavlje je započelo svečanim ophodom do obližnje sada prazne škole i natrag, a euharistijsko slavlje odvijalo se u sjeni stabala na prostoru crkvenog parkirališta. Sliku Srca Marijina u procesiji su nosile rodice Ivana i Marina Maršić. Pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem s. Terezine Bašić. U koncelebraciji s fra Ivom slavili su župnik Prološca fra Vinko Gudelj, dr. don Mladen Parlov (rodom iz Ričica, prof. na KBF-u Split) i župni vikar Prološca fra Nedjeljko Jukić.

U svojoj homiliji fra Ivo je posebno istakao tri ljubavi koje proizlaze iz srca Marijina, ljubav za Boga, majčinska ljubav i ljubav za drugoga.

Nakon mise u obitelji domicilnih Bušanjana navratili su pristigli gosti na prijateljsko druženje i blagovanje.