Fra Juraj Božitković

Izašao jedanaesti svezak biblioteke Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Jedanaesti svezak biblioteke Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja bavi se likom i djelom fra Jurja Božitkovića. Knjigu su napisali doc. dr. dr. sc. Ivan Macut i doc. dr. sc. Stipo Kljajić. Knjigu su recenzirali izv. prof. dr. sc. Domagoj Runje i doc. dr. sc. Daniel Patafta. Knjiga sadrži 180 stranica.


Iz recenzije doc. dr. sc. Daniela Patafte:

Pišući ovo djelo o fra Jurju Božitkoviću autori Ivan Macut i Stipo Kljajić pokazuju kvalitetnu i pohvalnu tendenciju mlađih franjevačkih znanstvenika i akademskih djelatnika u otkrivanju i osvjetljavanju značajnih imena iz franjevačke prošlosti koji su svojom predanošću u radu i znanstvenom širinom stvarali hrvatsku znanost i kulturu, pridonoseći stvaranju bogate baštine svoga naroda. Ovakvim znanstvenim pristupom i kvalitetnim znanstvenim predstavljanjem franjevačkih umnika otkriva se i dio baštine koja je bitna za razumijevanje identiteta hrvatskih franjevaca u hrvatskom narodu u vremenu kada kriza identiteta postaje stvarnost unutar koje se pokušavaju pronaći adekvatni odgovori za budućnost. Prošlost nas ne bi smjela vezati, ali nas obvezuje osobito u traženju identiteta koji se predstavlja kroz neprekinuti niz velikana hrvatskog franjevaštva u mnogim oblicima, dajući nam konkretniji i jasniji smjer za budućnost. U tom nizu svakako se nalazi fra Juraj Božitković, koji u svom vremenu ostavlja široki trag znanstvene kvalitete i pastoralne predanosti.


Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Domagoja Runje:

Kao jedanaesta u nizu Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja pojavljuje se knjiga o fra Juri Božitkoviću nekadašnjem profesoru na isto tako nekadašnjoj Franjevačkoj teologiji u Makarskoj. Valja prije svega pohvaliti sami niz u kojem se objavljuju knjige o franjevcima Provincije Presvetoga Otkupitelja koji su ostavili osobiti trag na intelektualnom području gotovo tristoljetnog djelovanja ove redovničke zajednice koja je osnovana 1735. na području Dalmacije, a koje je do tada bilo sastavni dio drevne Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Spominjemo i taj podatak jer su autori ove knjige članovi navedenih franjevačkih provincija, fra Ivan Macut iz Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, a fra Stipo Kljajić iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene, što i danas svjedoči o nikad prekinutoj vezi provincije „kćeri“ sa provincijom „majkom“. (…) Ne samo u široj javnosti, nego i u krugu redovničke zajednice kojoj je pripadao, Božitkovićevo se ime rijetko čuje te ga mlađi naraštaji gotovo i ne poznaju. Već samim time, ova knjiga ima svoju vrijednost, jer nam predstavlja čovjeka koji je u svom kratkom životnom vijeku postigao duhovnu i intelektualnu zrelost koja je inspirirala njegove suvremenike, a svojim značajnim literarnim opusom dao priliku da se na njegovu primjeru jednako inspiriraju i budući naraštaji.


Sadržaj knjige (ukratko):

Predgovor

 1. Životni put fra Jurja Božitkovića
 2. Stvaralaštvo

            2.1. Filozofija

            2.2. Tumačenje Svetoga pisma

 1. Božitkovićeva bibliografija i bibliografija o njemu
 2. Izbor iz djela fra Jurja Božitkovića

Kazalo imena

Bilješka o autorima


Do sada objavljeno u nizu Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja:

 1. Ivan Macut – Petar Macut, Petar Grabić. Nova revija – vjeri i nauci, Split, 2018.
 2. Dinko Aračić, Karlo Balić, Split, 2018.
 3. Jure Brkan, Ante Crnica, Split, 2019.
 4. Ivan Macut – Jakov Udovičić, Mate Zoričić, Split, 2019.
 5. Anđelko Domazet – Stjepan Čovo, Božo Vuco, Split, 2020.
 6. Jozo Grbavac, Silvestar Kutleša, Split, 2021.
 7. Dinko Aračić – Petar Lubina, Krsto Kržanić, Split, 2021.
 8. Stipica Grgat, Anđelko Milanović Litre, Split, 2022.
 9. Anđelko Domazet, Ivan Marković, Split, 2022.
 10. Stipan Trogrlić, Ante Cikojević, Split, 2023.
 11. Ivan Macut – Stipo Kljajić, Juraj Božitković, Split, 2023.