Frankfurt a/M: U službu župnika uveden fra Petar Komljenović

Franjevac Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Petar Komljenović uveden je, u nedjelju 1. ožujka 2020. , u službu župnika Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Frankfurt am Main tijekom misnog slavlja u punoj katedrali Sv. Bartolomeja u Frankfurtu.

Novoga župnika fra Petra Komljenovića, provincijalnog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Marka Mršu, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu i fra Juricu Perišu, župnika župe Podhum kod Livna, koji je tih dana došao posjetiti Livnjake u Njemačkoj, kao i dušobrižnike fra Kristijana Šilića i fra Ivana Grubišića, s. Pavlimiru Šimunović i s. Filipu Smoljo, članove župnog vijeća, župnog zbora, članove folklorne skupine, ministrante i okupljenu vjerničku zajednicu srdačno je pozdravio dosadašnji upravitelj župe, voditelj HKŽ Wiesbaden, fra Kristijan Montina, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu. Ujedno je sve pozvao neka u toj sv. misi mole za svoga novog župnika fra Petra, kao i za dušobrižnike fra Kristijana Šilića i fra Ivana Grubišića, s. Pavlimiru Šimunović, s. Filipu Smolju, i za sve vjernike, da svima dobri Bog da ono najbolje – zdravlje, međusobno poštovanje, razumijevanje između svećenika, sestara i vjernika i Biskupije Limburg, na dobrobit našega naroda.

Potom je dekret limburškog biskupa mons. dr. Georga Bätzinga o imenovanju fra Petra Komljenovića župnikom HKŽ Frankfurt am Main, od 1. ožujka 2020., pročitala referentica zajednica drugih materinskih jezika u toj Biskupiji Alexandra Schumann, što su okupljeni pozdravili velikim pljeskom.

Nakon uvođenja u službu, fra Petar je predvodio misno slavlje u zajedništvu s provincijskim ministrom dr. fra Markom Mršom, delegatom vlč. Ivicom Komadinom, dosadašnjim upraviteljem župe fra Kristijanom Montinom i fra Juricom Perišom.

Fra Petar je u uvodnoj riječi istaknuo kako je to za tu župu dan velike radosti jer je nakon dugo vremena dobila novog župnika. „Trudit ću se biti župnik po Božjoj volji i Božjem srcu. Ovo mi je ujedno prva služba župnika nakon četiri svećeničke godine. Rođen sam u Sindelfingenu u Njemačkoj 1980. Roditelji su mi iz Sanskog Mosta, iz Bosne i Hercegovine. Odrastao sam u Njemačkoj i otišao u Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja. Nakon šest godina provedenih u formaciji Provincije, postao sam franjevac – svećenik. Od 2016. do sada sam djelovao kao dušobrižnik u HKŽ München.“ Posebno je zahvalio fra Kristijanu Montini na zauzetosti u župi u posljednje vrijeme, ali i svećenicima i časnim sestrama, koji su odradili dupli posao. „Od svih molim malo strpljivosti u suradnji, jer mi je ovo prva župnička služba. Vjerujem da ćemo kvalitetnom suradnjom imati blagoslovljeno i bogato zajedničko vrijeme u ovoj našoj Hrvatskoj katoličkoj župi.“

Fra Petar je u propovijedi istaknuo kako je naša radost, sreća i bogatstvo u živom Bogu. „S Bogom možemo pobijediti u svim životnim situacijama i to prije svega molitvom, sv. misom, postom, čitanjem Sv. pisma i redovitom ispovijedi.“

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ novom župniku, pastoralnom osoblju i cijeloj župnoj zajednici uputili su dekan grada Frankfurta i katedralni župnik dr. Johannes zu Eltz, referentica Alexandra Schumann, provincijski ministar dr. fra Marko Mrše, fra Kristijan Montina, delegat vlč. Ivica Komadina i predsjednik župnog vijeća Miro Kurbaša.

Misno slavlje uveličao je župni zbor pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović i uz sudjelovanje s. Filipe Smoljo.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić