Frankfurt am Main: Božićni dvobroj „Žive zajednice“

Iz tiska je izašao božićni dvobroj „Žive zajednice“ za studeni i prosinac, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.
Na naslovnici je slika s božićnim motivom u tehnici ulje na papiru hrvatskog umjetnika iz Njemačke Marijana Dadića, a na zadnjoj stranici spomenik s Ovčare u Vukovaru uz Dan sjećanja za žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, o čemu je i izvješće u rubrici iz Crkve u domovini. Od vijesti iz Crkve u svijetu ističe se vijest poruci pape Franje za Svjetski dan siromaha, 14. studenoga. Pritom je Papa u bazilici sv. Petra u Rimu u homiliji istaknuo kako čovjek, koji je dužan pomoći svome bližnjemu i ponovno mu vratiti nadu, prije svega mora biti kršćanin – katolik, vjernik. U novom dvobroju je iscrpni razgovor s hrvatskim teologom iz Njemačke dr. sc. Dinkom Aračićem o temi Božića pod naslovom „Božić je susret s vječnim“. U rubirici Obljetnice značajan je tekst o proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Bielefeld u Nadbiskupiji Paderborn. Svečano misno slavlje u tom je povodu predvodio i propovijedao apostolski nuncij u SR Njemačkoj, nadbiskup mons. dr. Nikola Eterović. Tu su i brojne druge vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj i šire. U božićnom promišljanju dr. sc. Dinko Aračić donosi tekst o čudesnoj božićnoj razmjeni iz svoje nedavno objavljene knjige „Blagoslov Božića – Razmišljanja uz blagdan Božića“. Tu je i vijest o proslavi Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta u Sindelfingenu, Leonbergu i Herrenbergu, kad je ujedno predstavljena knjiga „Tragovi vjere i ljubavi – 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Knjiga je u Njemačkoj predstavljena i u Stuttgartu i u Münchenu.
Doc. dr. Dubravka Petrović Štefanac u rubrici „Socijalni nauk Crkve danas“ ovoga puta donosi dva priloga – o socijalnom nauku Crkve i općem dobru i o socijalnom nauku Crkve kao pozivu na dijalog. Tu je i rubrika „Dječji kutak“, u sklopu koje je božićna priča „Uzbuna na Nebu“ autorice i urednice rubrike Željke Čolić. U rubrici „Mladi i mediji“ dr. Danijel Labaš donosi tekst „Budimo kreativni i sigurni u virtualnom svijetu i `Igrajmo sigurno`“.
Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Osam stoljeća – sveti Dominik i hrvatski dominikanci“, te je pritom istaknuo: „U povodu velike 800. obljetnice doseljavanja dominikanaca na hrvatske prostore, srdačno čestitamo našoj subraći dominikancima u Njemačkoj i u domovini, želimo im Božji blagoslov u daljnjem djelovanju, a svim našim čitateljima sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu.“
Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „O demografiji, iseljavanju i migracijama“, u kojem podsjeća na nedavno održani 6. hrvatski socijalni tjedan u Zagrebu, 22. i 23. listopada, tijekom kojega je bilo riječi i o Hrvatima u Njemačkoj i u svijetu. Tjedan je završio usvajanjem Deklaracije u kojoj se između ostalog ističe: „Određeni podaci govore da je u posljednjih deset godina, to jest između 2011. i 2020. godine iz Hrvatske iselilo oko tristo tisuća stanovnika. Međusobno optuživanje i traženje krivaca za takvo stanje nije i neće riješiti problem već svehrvatski nadstranački konsenzus po tom pitanju.“

Adolf Polegubić