Frankfurt: Novi broj Žive zajednice

FRANKFURT AM MAIN: Uskrsni dvobroj „Žive zajednice“

Iz tiska je izašao i unatoč krizi povezanoj s koronavirusom u Frankfurt je iz Zagreba na vrijeme stigao uskrsni dvobroj Žive zajednice, glasilo hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Na naslovnici je slika XV. postaje križnoga puta u Gospinoj bazilici u Kevelaeru, a na zadnjoj stranici bista bl. Alojzija Stepinca u dvorištu ispred crkve Sv. Franje u Koblenzu. Tako je bl. Alojzije Stepinac simbol zajedništva hrvatske i njemačke zajednice su Koblenzu.

Iz Crkve u svijetu ističe se vijest pod naslovom „Mediteran – granica mira“ susret razmišljanja i duhovnosti – „Isusova mjera ljubavi bez mjere“. Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se vijest o novom koadjutoru Vrhbosanske nadbiskupije i predsjedniku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovovine mons. Tomi Vukšiću. U važnije vijesti iz života hrvatskih katoličkih misija zajednica u Njemačkoj svakako spadaju pokrajinske sjednice s delegatom, održane u pet njemačkih gradova i mjesta na kojima je predavanje pod nazovom „Tko su Isusova braća i sestre iz evanđelja“ održao fra Matej Jovanovac, TOR; seminar za hrvatske đakone i pastoralne suradnice i suradnike iz Njemačke u Splitu i na Visovcu (predavanja su održali dr. fra Ante Vučković i mo. fra Stipica Grgat), te duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe u Wiesbaden-Naurodu, koje je vodio isusovac o. Mirko Nikolić o temi „Samo je u Bogu mir, dušo moja!“. Tu je i više vijesti o proslavi Stepinčeva u Njemačkoj: u Koblenzu u sklopu koje je blagoslovljena i otkrivena bista bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred crkve sv. Franje u Koblenzu; u  Aalenu, u Münchenu, u Kölnu, u Duisburgu i sl. U sklopu Stepinčeva u HKM Juraj Planinc je predstavio knjige dr. Claudije Stahl „Alojzije Stepinac. Die Biografie“ – Životopis bl. Alojzija Stepinca i Kardinalove „Posljednje propovijedi iz sužanjstva – Letzte Predigten aus der Gefangenschaft“, koju su postulator mons. dr. Juraj Batelja priredili i dr. Claudia Stahl. U sklopu teoloških osvrta u 2020. godini o temi „Sakramenti u životu Crkve“ mr. sc. Milan Dančuo s KBF-a u Zagrebu ovoga puta piše sakramentu euharistije. „Svi sakramenti su usmjereni prema euharistiji kao njihovom središtu.“ Tu je prigodna uskrsna meditacija, kao i redovne rubrike „Dječji kutak“ u sklopu koje Željka Čolić donosi svoju uskrsnu priču „Čista srijeda i čišćenje…“ i „Mladi i mediji“, u sklopu koje dr. Danijel Labaš ovoga puta donosi nastavak o online iskustvima i mentalnom zdravlju mladih.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Misereor“ – o Biskupskom djelu pomoći – jednom od najvećih Djela pomoći bližnjima u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, a kojem je sjedište u Aachenu. Inače, svake se godine za tu akciju skupljaju milodari na sv. misama u Njemačkoj na 5. korizmenu nedjelju. Zbog koronavirusa ove su godine pozvali da se prilog može uplatiti na njihov br. računa: Misereor, IBAN: DE75 3706 0193 0000 1010 10, BIC: GENODED1PAX, Pax-Bank Aachen. „Neka i nas ovi preostali dani korizme potaknu da rastemu u ljubavi prema bližnjima u nevolji, da budemo milosrdni prema potrebnijima od nas, da riječju i djelom sve više rastemo u kršćanskoj ljubavi, kako bismo Uskrs blagoslovljeno dočekali“, ističe delegat vlč. Ivica Komadina.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić u Uvodniku pod nazivom „Koronavirus je naša budilica” svima zaželio blagoslovljen Uskrs uz sažetak aktualnog teksta glede koronavirusa fra Josipa Blaževića, provincijala Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, kojeg je o. Blažević objavio na svom Facebook profilu.

Adolf Polegubić