Grab (Podi): 80. obljetnica Markovića jame

U subotu 25. svibnja 2024. godine u Podima pokraj Trilja u Župi svetog Ivana Krstitelja Grab obilježena je 80. obljetnica ubojstva hrvatskih vojnika i civila koji su bačeni u Markovića jamu. Nakon bitke u Aržanu 27. i 28. svibnja 1944. godine veća skupina hrvatskih vojnika i civila zarobljena je i odvedena do Markovića jame na Podima. Dva dana prije bitke u Aržanu započela je velika njemačka ofenziva u Bosni, tzv. desant na Drvar. U želji da rasterete navedenu bojišnicu i razvuku njemačke snage, partizani su otvorili frontu na Aržanu i tu počinili veliki zločin. Zločin na Podima bio je zapravo uvertira za Bleiburg i sve poslijeratne zločine.

U samu jamu bačena su 102 hrvatska mladića, aktivni pripadnici HOS-a. Još 37 mladića ubijeno je u okolici Aržana tih dana i pokopano na raznim lokacijama; većina njih bila je mobilizirana u HOS nekoliko dana prije, tako da nisu svi stigli niti zadužiti oružje. Zločin nad hrvatskim domobranima provela je X. dalmatinska ili Cetinska brigada. Potpisnik naloga za likvidaciju bio je politički komesar brigade Mate Bilobrk, koji je kasnije postao general JNA i jedan od onih koji su dali suglasnost za likvidaciju Bruna Bušića.

Žrtve su ekshumirane 1993. godine, a njihove kosti danas počivaju u spomen-kosturnici na groblju svetog Ivana Krstitelja na Dobranjama Imotskim.

Na livadi pred samom jamom okupilo se oko tristo četrdeset vjernika, članova obitelji stradalih, iz Cetinske i Imotske krajine te Hercegovine. Došli su dati hvalu Bogu, odati počast i zahvalu palima za slobodnu Hrvatsku te moliti za progonitelje našeg naroda.

Program obilježavanja započeo je pjevanjem himne Republike Hrvatske i riječju mr. sc. Ivana Kozlice, autora knjige „Krvava Cetina“ i „Markovića jama“. Nakon uvodne riječi svetu misu s početkom u 10:30 predvodio je fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku, a u koncelebraciji su bili fra Marinko Vukman, gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, fra Božo Gulić, župnik Župe Grab, te braća svećenici iz okolnih župa cetinskog kraja.

Misno slavlje animirali su bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i zbor Župe sv. Ivana Krstitelja iz Graba.

Nakon svete mise, nad samim otvorom Markovića jame, molitvu odrješenja za duše stradalih hrvatskih vojnika i civila izmolio je gvardijan fra Marinko Vukman. Vijence su položili Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog i saborski zastupnik, uime Hrvatskog sabora, Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, uime Splitsko-dalmatinske županije, Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik, uime grada Trilja, te načelnici općina Cista Provo, Zagvozd, Šestanovac, Tomislavgrad, predstavnici Počasnog bleiburškog voda i mnogih drugih udruga.

fra Mate Šakić