Gračac: Đakonsko ređenje

Predvodeći euharistijsko slavlje 16. siječnja 2021. u 10.30 sati u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Župi Gračac gospićko-senjski biskup Zdenko Križić zaredio je za đakona bogoslova fra Nikolu Žulja na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

U slavlju je sudjelovalo nekoliko svećenika s područja Gospićko-senjske biskupije na čelu s biskupom Zdenkom Križićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, odgojiteljima franjevačkih bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivanom Režićem i fra Domagojem Volarevićem koji su zajamčili da je kandidat prema sudu Crkve prikladan za đakonsku službu.

U svojoj propovijedi biskup Križić ističe službu đakona od samih početaka Crkve te se osvrće na život svetog Stjepana, prvomučenika, te kako đakoni trebaju biti ljudi posebnih kvaliteta koji čine djela ljubavi i služenja kako bi zračeći posebnom privlačnošću druge privukli vjeri. Biskup iskazuje tu želju kroz Isusov poziv učenicima da budu svjetlo ljudima. 

“Isus je ljubav, a gdje nema ljubavi nema ni pravog služenja.” Uz tu poruku ističe: “Isus ne izabire apostole da budu ministri, nego da se ponizno podaju narodu na službu. Dati život kao otkup za sve”, jer je, “Bog na strani skromnih, onih koji služe, a ne oholih, kao što veli Marija u svojoj pjesmi.” 

Biskup Križić upravlja svoj pogled prema pranju nogu za Posljednjom večerom te kako Isus učenike gleda odozdo, a ne odozgor i iz toga čina izvodi poticaj kako se učenici ne smiju držati iznad naroda.

“Važno je povjeravati se Kristovim riječima.” 

Nakon propovijedi biskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom podijelio sakrament svetoga reda đakonata fra Nikoli Žulju. Potom je novozaređeni đakon obukao službenu liturgijsku odjeću, štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakon je primio evanđelistar iz biskupovih ruku, a potom je pristupio služenju kod oltara u prinosu darova.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Marko Mrše koji je zahvalio svima koji su fra Nikolu pratili na životnom i duhovnom putu. Fra Nikoli je kazao da je bogatstvo Crkve te ponos i radost čitavog naroda, izrazivši želju da vazda ustraje na započetom putu s Kristom.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao zbor franjevačkih bogoslova predvođen prof. Perom Prosenicom, završeno je himnom „Tebe Boga hvalimo“ i biskupskim blagoslovom.

fra Mate Šakić