Fra Marko Mrše, provincijski ministar: Pismo braći

Pismo svoj braći Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

Draga braćo

i našu Domovinu pogodila je pandemija širenja smrtonosnog virusa, koja traje već neko vrijeme i ne znamo kada će prestati. Svjedoci smo ozbiljnosti situacije koja se iz dana u dan mijenja na gore, sa strahom i zabrinutošću jer ne znamo koji su joj razmjeri. U svrhu sprječavanja širenja koronavirusa u posljednje su vrijeme poduzete i još se poduzimaju sve strože mjere. Prije nekoliko dana pismenim priopćenjem crkvenoj su se javnosti obratili biskupi splitske metropolije, koji su to učinili na temelju odredbi i preporuka mjerodavnih civilnih vlasti, o ponašanju i postupanju u ovim neprilikama kako bismo svi zajedno, odgovorno djelujući, zaštitili i svoje živote i živote ljudi s kojima dolazimo u kontakt. Upravo danas smo primili priopćenje i Hrvatske biskupske konferencije koja je izdala konkretne smjernice vezane za postupanje i ponašanje s ciljem osobne i zajedničke zaštite od koronavirusa. Naime, biskupi su donijeli odredbu prema kojoj se ukida slavljenje misa s narodom, dijeljenje sakramenata i tome slično, što je mjera koja je zasigurno pogodila i rastužila redovnike i redovnice, naše vjernike i svećenike koji za njih duhovno skrbe. Svima je, bez sumnje, ta odredba osobito teško pala.

Draga braćo, obraćam vam se ovim pismom s kojim vam želim pokazati svoju blizini, uputiti vam riječ ohrabrenja u ovim teškim trenucima, ali vas i pozvati da odgovorno i ozbiljno shvatimo odredbe mjerodavnih civilnih i crkvenih vlasti. Panika i strah u izvanrednim i teškim situacijama, poglavito kada su povezane s opasnošću za ljudski život, prirodni su čovjekovi osjećaji, ali mu zasigurno nisu dobri saveznici. Stoga vas želim potaknuti da trezveno i mirno pratimo razvoj događaja. Želim vas potaknuti i podsjetiti da smo po savjesti dužni provoditi donesene odredbe i u skladu s tim pridržavati se pravila postupanja i ponašanja. Osobito vam stavljam na srce da budete ozbiljni i dosljedni, svjesni trenutka u kojem jesmo, savjesni i odgovorni u postupanju i ponašanju, spremni pružiti ruku pomoći u svemu u čemu bude potrebno.

U vremenu smo korizme koja je sama po sebi vrijeme intenzivnije molitve, posta i pokore kao pripreme za najveći kršćanski blagdan – Kristovo uskrsnuće. Njezin dodatni smisao i važnost možemo promatrati i o njoj na takav način razmišljati i kroz ovu novonastalu situaciju. Pozivam vas, braćo, da i kroz ovo sveto korizmeno vrijeme još više vremena posvetimo molitvi, kroz koju ćemo, vjerom potaknuti, od Boga tražiti njegovu pomoć i zaštitu za sve ljude i cijelo čovječanstvo. Uključimo u svoje molitve sve oboljele, one koji na bilo koji način skrbe o oboljelima, za one koji svojim radom pridonose da se svakodnevni život odvija u granicama mogućeg. Žarko i s vjerom upućena molitva neće ostati neuslišana!

Mir i dobro!

Fra Marko Mrše, provincijski ministar

Split, 19. ožujka 2020.