HKM London: Duhovna obnova, srebrna misa i susret Delegature zapadne Europe

Duhovnu obnovu predvodio je dr. Tomislav Markić, srebrnu misu proslavio je fra Ljubomir Šimunović, a održan je i susret Delegature zapadne Europe.

U subotu i nedjelju 25. i 26. lipnja 2022. u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu održana je duhovna obnova pod naslovom: “Koje li nade u pozivu njegovu”. Voditelj duhovne obnove bio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, a povod održavanja duhovne obnove bila je nedjeljna proslava srebrne mise fra Ljubomira Šimunovića koji posljednjih petnaest godina vodi HKM London, a od ovoga proljeća kao delegat Hrvatske inozemne pastve koordinira i radom hrvatskih katoličkih misija u pastoralnom području Zapadna Europa.

Prvog dana obnove vlč. Markić predstavio je kršćansko poimanje nade, pošavši od Starog i Novog zavjeta te se zadržavajući na tekstovima crkvenoga naučiteljstva i poukama svetaca. Prisutne je potaknuo da nadu traže i raspiruju u školi molitve, rada i trpljenja te u razmatranju posljednjeg suda. Drugog dana duhovne obnove govorio je o općem svećeništvu vjernika i zadaćama koje iz njega proizlaze te se posebno zadržao na općem pozivu na svetost kako ga je u nedavnoj pobudnici “Gaudete et exsultate” prikazao papa Franjo.

U propovijedi na srebrnoj misi fra Ljubomira Šimunovića dr. Markić je prikazao dosadašnji život i svećeničko djelovanje jubilarca. Istaknuo je posebno njegovo djelovanje u hrvatskoj inozemnoj pastvi u kojoj služi već petnaest godina, posebice u Londonu gdje je: “…stup zajednice; onaj koji okuplja i sabire raspršene Hrvate po Londonu i Ujedinjenoj Kraljevini; onaj koji je to prije osnutka Misije započeo činiti i za Hrvate u Dublinu i Irskoj; onaj koji neumorno radi na promicanju i očuvanju katoličkog pa i nacionalnog identiteta ne tako brojnih hrvatskih katolika te onaj koji se izvrsno služi novim i starim medijima kako bi ljudima približio osobu Isusa Krista te ih zbližio međusobno pod okriljem HKM London”.

Propovjednik je fra Ljubomira potaknuo i ohrabrio da po Isusovom primjeru iz evanđelja “sa svom odlučnošću nastavi prema Jeruzalemu”, svjestan zahtjevnosti apostolskog i svećeničkog poziva te njegujući i prakticirajući i u nastavku svoga svećeničkog služenja milosrđe koje je temelj na kojem počiva život Crkve.

Čestitajući još jednom srebrni svećenički jubilej te prenijevši čestitke predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Tome Vukšića i generalnog tajnika HBK dr. Krunoslava Novaka, ravnatelj Markić na koncu misnog slavlja predao je fra Ljubomiru i dar: novoobjavljenu zbirku crkvenih dokumenata o medijima. Čestitke je uputio i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Igor Pokaz, a zahvalnu riječ izrekao je i slavljenik fra Ljubomir. Susret se nastavio prigodnim druženjem u dvorani Westminsterske katedrale.

27. i 28. lipnja 2022. Hrvatska katolička misija u Londonu i njezin voditelj fra Ljubomir Šimunović bili su domaćini Godišnjeg skupa hrvatskih svećenika koji djeluju u pastoralnom području Zapadna Europa. Na skupu su, uz domaćina i delegata Hrvatske inozemne pastve za zapadnu Europu fra Ljubomira Šimunovića, sudjelovali: fra Tomo Anđić, voditelj HKM Bruxelles, fra Mišo Sirovina, voditelj HKM Rotterdam, vlč. David Ryan, voditelj HKM Luksemburg, vlč. Josip Levaković, voditelj HKM Dublin, vlč. Luka Poljak, dušobrižnik u HKM Pariz, kao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić.

Prvog dana skupa nakon molitve Večernje svećenici su razmijenili pastoralna iskustva i međusobno podijelili izazove s kojima se susreću u dušobrižništvu naših iseljenika i njihovih potomaka, a sa zanimanjem su saslušali i kratko izvješće Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je podnio ravnatelj Markić.

Drugog dana susreta sudionici su nakon slavlja sv. mise hodočastili u Karmel u Aylesfordu gdje ih je primio prior tamošnje karmelske zajednice Fr. Francis Kemsley te ih upoznao s poviješću i sadašnjim djelovanjem svetišta koje se nalazi u Nadbiskupiji Southwark.

Hodočašće je nastavljeno pohodom katedrali u Canterburyju, sjedištu Anglikanske Crkve i mjestu mučeništva sv. Tome Kenterberijskog (prema mjestu Canterburyju gdje je u katedrali ubijen sv. Thomas Becket) u 13. stoljeću. Susret je završen vožnjom brodom po Temzi i razgledavanjem Londona te bratskom večerom u sjedištu Misije. Ohrabreni i ojačani ovim susretom sudionici su zaključili da sljedeći susret održe u lipnju sljedeće godine u Rotterdamu.