Hodočašće sv. Nikoli Taveliću

9. listopada 2021. Udbinski dekanat organizirao je Hodočašće sv. Nikoli Taveliću, prvome hrvatskom kanoniziranom svecu (Šibenik – Bribir – Lišane). Tri autobusa s oko 100 hodočasnika iz župa Gračac, Ričice, Sv. Rok i Lovinac te oko 30 hodočasnika iz župa Udbina i Podlapača krenula su u subotu u 7:30 prema Šibeniku. Hodočasnike su predvodili vlč. Josip Šimatović, fra Ivan Šimunac i fra Ignacije Milan Sladoja.

Na putu prema Šibeniku molili smo, pjevali, pričali… U Šibenik smo stigli oko 10 h te smo se uputili prema Samostanu sv. Frane u sklopu kojega se nalazi Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Primio nas je fra Augustin Kordić koji je održao predavanje o sv. Nikoli Taveliću. U 11 h održana je sveta misa koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Po završetku svete mise braća fratri počastili su nas ispred crkve, a potom nas je mons. Tomislav Rogić kroz obilazak katedrale sv. Jakova upoznao s njezinom poviješću.

Uslijedilo je slobodno popodne koje je svatko od nas proveo prema vlastitim željama. Neki su to vrijeme iskoristili kako bi posjetili Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“.

Oko 15 h uputili smo se prema Bribiru, sjedištu velikaša Šubića. Sv. Nikola Tavelić postao je franjevac upravo u Bribiru, u Samostanu sv. Marije. Tu je proživio prve godine franjevačkog i svećeničkog života, pripremajući se za veliki misijski pothvat u Bosni i Svetoj Zemlji. Turci su razorili Bribir, pa tako i samostan, 1523. godine, a danas se vide samo ostaci nekad moćnog grada.

Nakon Bribira posjetili smo svetište i crkvu sv. Nikole Tavelića u Lišanima gdje smo se kratko osvježili.

U povratku se molilo, pjevalo i s veseljem prepričavalo događaje i utiske s hodočašća. Umorni, ali duhovno zadovoljni i sretni vratili smo se oko 19 h.