Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

U Gradu na gori, Imotskom, na Cvjetnicu 10. travnja 2022. s početkom u 20 sati održan je 21. dramski prikaz Muke Isusove, poznat kao Imotska Muka. Posljednji put Muka je bila održana 2019. godine, a onda se zbog pandemije nije mogla prikazati dvije godine.

Na početku je vikar Provincije, Samostana i Župe fra Zoran Kutleša zahvalio svima zaslužnima za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima, zbog kojih se i održava Muka.

Ulogu Isusa glumio je i ove godine Ivan Šabić, a i sve ostale uloge igrali su amateri iz Imotskog i Imotske krajine.

Po običaju, scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon Pilatove osude i Petrova zatajenja  na ulicama Imotskog prikazan je Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt. Muka je završila skidanjem i odnošenjem Isusova tijela s Kalvarije.

Za one koji nisu mogli pratiti Muku uživo u Imotskom i ove je godine omogućen video-prijenos preko interneta.