Imotski: Održan susret trajne formacije

U Samostanu sv. Franje Asiškog u Imotskom 10. studenog 2021. održan je susret trajne formacije za svečanozavjetovanu braću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Formativni susret započeo je u 16 sati, a tema je bila Zdravlje naše svagdanje, o čemu su izlagala dvojica predavača: prof. dr. sc. Anđelko Domazet, OFM, i dr. Zoran Bogdanović, specijalist interne medicine. Fra Anđelko je govorio o duhovnom zdravlju u redovničkom životu, a dr. Bogdanović o fizičkom zdravlju i tjelesnoj aktivnosti.
Susret je animirao fra Šimun Markulin, moderator trajne formacije. Sudjelovalo je 9 braće iz imotskog samostana i okružja. Fratri koji nisu mogli fizički nazočiti, imali su mogućnost sudjelovati u virtualnom okruženju – preko platforme Zoom. Ukupno je, dakle, sudjelovalo oko 30 braće, a snimka susreta dostavljena je cirkularnim e-mailom članovima Provincije.
Susret je održan u samostanskoj dvorani, a fra Šimun je na početku predvodio molitvu Srednjeg časa. Nakon toga slijedilo je predstavljanje programa i dvojice predavača, a svaki je od njih imao po 35 minuta za izlaganje. Nakon predavanja slijedila je plenarna rasprava tijekom koje su fratri postavljali pitanja i davali objekcije. Fra Šimun je potom dao nekoliko informacija, podsjetivši da je posljednji susret trajne formacije održan u virtualnom okruženju 31. svibnja 2021. U međuvremenu je Provincijski definitorij – sukladno Pravilniku Tajništva za formaciju i studije – imenovao Odbor za formaciju, kojim koordinira i animira moderator trajne formacije, a članovi su još fra Zvonko Tolić (Berlin) i fra Antonio Mravak (Sinj). Najavljen je susret trajne formacije za braću do 10 godina svečanih zavjeta (eng.: under 10), koji će biti održan na Visovcu 24. studenog 2021. Moderator je potom zahvalio predavačima i braći koja su sudjelovala na susretu, osobito imotskom gvardijanu fra Kristijanu Stipanoviću i tajniku Provincije fra Ivanu Udovičiću. Radni dio susreta završen je u 17:45 – molitvom Anđeo Gospodnji, a bratsko druženje nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.

fra Šimun Markulin