Imotski: Predstavljanje knjige fra Joze Grbavca

Treću korizmenu nedjelju, 20. ožujka 2022., u samostanskoj dvorani u Imotskom upriličeno je predstavljanje najnovije knjige fra Joze Grbavca pod nazivom Sjaj baštine – književno-teološki ogledi. Knjigu su predstavili prof. Slobodan Prosperov Novak te autor, a predstavljanje je moderirao fra Kristian Stipanović, gvardijan imotskog samostana.

Na samom početku predstavljanja klapa „Sveti Mihovil“ iz Prološca otpjevala je pjesmu Tina Ujevića Odlazak. Potom je prof. Sanja Bago pročitala jedan ulomak iz knjige koji ocrtava fratra kao čovjeka koji je živio za narod i s narodom kroz sve lijepe i teške trenutke njegove duge povijesti. Mnp. o. provincijal fra Marko Mrše izrekao je potom pozdravnu riječ, istaknuvši radost i ponos jer je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja kao nakladnik bogatija za još jednu izuzetno kvalitetnu knjigu. Naglasio je ujedno koliko je knjiga, odnosno pisana riječ, važna za čovjeka i njegovu kulturnu i duhovnu izgradnju.

Uslijedila je još jedna skladba u izvedbi prološke klape nakon čega je prof. Prosperov Novak započeo svoje izlaganje. Istaknuo je kako fra Jozina knjiga zaslužuje samo središte trenutne hrvatske duhovne pažnje, jer je riječ o cjeloživotnom naporu i sukusu fra Jozinoga kroatološkog rada. Knjiga Sjaj baštine obrađuje 18. stoljeće koje je ključno razdoblje u razvitku hrvatske književnosti, u kome su učvršćeni temelji današnjega hrvatskog književnog jezika, naglasio je prof. Prosperov Novak. Istaknuo je kako su upravo franjevci bili onaj energetski zamašnjak koji je gurnuo razvoj jezika, među kojima se osobito ističu tri imena, a koja su i u fra Jozinoj knjizi detaljno istražena i ocrtana – riječ je o fra Lovri Šitoviću, fra Filipu Grabovcu i fra Andriji Kačiću Miošiću. Ti su franjevci bili u središtu prve integracije hrvatskog prostora koja se odvijala u 18. stoljeću, a bila je kulturnog, prosvjetnog i književnog karaktera.

Nakon izlaganja prof. Prosperova Novaka, prof. Sanja Bago krasnoslovila je još jedan ulomak iz knjige, a potom je riječ uzeo autor knjige. Fra Jozo je na sažet način opisao kako je nastajala ova knjiga, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli u njenoj pripremi i objavi te zahvalio prisutnima na dolasku na predstavljanje. Naposljetku je klapa „Sveti Mihovil“ izvela jednu skladbu posvećenu Prološcu, fra Jozinu rodnom mjestu, te time zaključila program predstavljanja knjige. Druženje se nastavilo u samostanskoj blagovaonici, uz domjenak i u dobrom raspoloženju.

Tekst: fra Marko Udovičić
Fotografije: fra Mate Šakić