Karin: Duhovne vježbe – priprava za novicijat

U Franjevačkom samostanu Svete Marije Bezgrešne u Karinu od 11. do 14. srpnja 2023. održane su duhovne vježbe za šestoricu kandidata za novicijat koji će 22. srpnja obući franjevački habit i tako započeti godinu kušnje. Duhovne vježbe vodio je fra Ivan Čikara, duhovnik sjemeništaraca i župni vikar u Sinju. Ovogodišnji kandidati za novicijat su: Dino Božinović (Hrvace), Filip Nakić (Ražine), Silvio Romac (Glavice), Ante Potočki (Šibenik), Frano Kutleša (Vinjani) i Tomislav Kiridžija (Metković).

Na početku je fra Ivan istaknuo da bi ove duhovne vježbe trebale biti malo hodočašće s Marijom Bezgrešnom, kojoj su franjevci posebno vjerni, jer smo u popodnevnim meditacijama pratili Mariju i bili s Marijom u različitim biblijskim tekstovima. Duhovni program započinjao je u rano jutro molitvom časoslova s ostalom braćom iz samostana i svetom misom. Tema razmatranja bili su biblijski likovi: Mojsije, kao primjer odvažnog i hrabrog vođe naroda Božjeg koji je bio izvrgnut mnogim kušnjama u pustinji; slika je to života fratra i svećenika kojemu je Bog povjerio odgovornu zadaću duhovnog vođe naroda. Razmatrali smo o asketskom i propovjedničkom životu Ivana Krstitelja, Mesijinog preteče. Također i o svetom Petru. On je slab i nedostojan čovjek, kao i svatko od nas, ali od njega je Isus učinio čvrstu stijenu na kojoj je sazidao svoju Crkvu, istaknuo je fra Ivan.

Zajedništvo je bitna odlika franjevačkog života, tako da smo imali i ugodne trenutke bratskog druženja, razgovora i smijeha. Slušali smo i o burnoj povijesti ovoga našeg samostana, koji je prošao kroz mnoge nedaće, ali na kraju ipak stoji kao svjetionik ljudima uz obalu Karinskog mora.

Zahvalni smo gvardijanu fra Petru na ugodnom gostoprimstvu, ali i redovničkom savjetovanju mlade braće. Hvala i ostalim fratrima samostana koji su nam pomogli još više shvatiti smisao i poziv franjevačkog načina života.

Tomislav Kiridžija