Köln: Mladi za pomoć Zagrebu

22. ožujka Zagreb i njegovu okolicu o. g. pogodio je potres magnitude 5.5 po Richteru koji je uzrokovao mnoga oštećenja osobnih, društvenih i crkvenih zgrada. Nažalost, bilo je i onih koji su stradali te su trebali potražiti liječničku pomoć. Najžalosnije je što je jedna djevojčica izgubila život. Nemali broj je onih koji su morali potražiti smještaj na drugim lokacijama.
Pandemija koronavirusa dodatno je otežavala rješavanje problema uzrokovanih potresom. Mnogi su ostali bez posla što je stvorilo dodatnu brigu i neizvjesnost.
Stoga su mladi naše Misije, predvođeni svojim voditeljem fra Denisom, počeli prikupljati pomoć za stradale. Unatoč nemogućnosti redovitih susreta koji se održavaju svakog petka u Kölnu i svake druge subote u Bonnu, ipak su uspjeli prikupiti 1 200 eura koji su uplaćeni na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
Već kroz korizmeno vrijeme mladi ove Misije počeli su prikupljati za siromašne. Kroz cijelu godinu za svaku riječ izgovorenu na njemačkom jeziku darovali bi 1 cent u zajedničku kasicu, čime se zapravo poticalo govorenje na materinjem hrvatskom jeziku, posebice u misijskim prostorijama. Dio njih se odrekao novca koji su kao avans uplatili za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se trebao održati u Zagrebu od 9. do 10. svibnja 2020.
Ovom prilikom s ponosom ističem mlade naše Misije i zahvaljujem svima koji su se uključili u ovu malu akciju naše kršćanske ljubavi prema braći i sestrama u potrebi.

Fra Denis Šimunović

Opširnije: hkm-koeln.de