Konjevrate: Kanonski osnovano MB OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“

Svečano slavlje trajnog i privremenog obećanja evanđeoskog života/zavjetovanja održano je u nedjelju 29. listopada 2023. godine s početkom u 11 sati u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Konjevratima. Svetu misu predvodio je i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, koji je trenutno na dužnosti predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata. U suslavlju su bili fra Božo Ćurčija, OFM, župnik, te fra Josip Ivanović, OFMConv, područni duhovni asistent.

Fra Stipe se u svojoj propovijedi dotaknuo teme „Mjesto i uloga OFS-a unutar Župne zajednice i Franjevačke obitelji“. Njegovo izlaganje temeljilo se na Riječi Božjoj iz Evanđelja po Mateju (Mt 22, 34-40) koje se čitalo u okviru liturgijskog slavlja 30. nedjelje kroz godinu.

Tradicionalno zavjetovanje trajnog članstva u MB OFS “Sv. Ivan Krstitelj” obavilo je 13 kandidata/-kinja:

 1. Ivan Badžim,
 2. Ivona Badžim,
 3. Kristina Badžim,
 4. Damir Đaković,
 5. Tona Đaković,
 6. Milena Gulin,
 7. Vinka Labor,
 8. Anka Milovac,
 9. Sandra Šupe,
 10. Zdenka Šupe (zamjenica voditelja),
 11. Joško Vuković (voditelj),
 12. Neda Živković,
 13. Nevenka Živković.

Dvoje kandidata su se privremeno zavjetovali na godinu dana:

 1. Grozdana Brajković,
 2. Velimir Čogelja.

Trajne i privremene zavjete primio je Ante Labor, OFS, područni ministar, a uime Crkve potvrdio je fra Stipe Nimac, OFM.

Tijekom ceremonije službu svjedoka obnašali su Andrijana Pešić, OFS, područna blagajnica, te Andrija Pešić, OFS, područni vijećnik.

Nakon obećanja evanđeoskog života fra Stipe, povincijalov delegat za OFS, pročitao je Dekret o kanonskom osnivanju Mjesnog bratstva OFS-a “Sv. Ivan Krstitelj” u Konjevratima. Taj Dekret je potvrdio i potpisao fra Marko Mrše, OFM, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu (Split, 28. rujna 2023., br. 01-537/23).

Zadarsko-šibensko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“, sa sjedištem u Zadru, obuhvaća 11 mjesnih bratstava i broji 198 trajno zavjetovanih članova. Mjesna bratstva OFS-a koja su dio Zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a uključuju:

 1. OFS “Sv. Frane”, Zadar
 2. OFS “Sv. Elizabeta”, Novalja (otok Pag)
 3. OFS “Gospa od Ružarija”, Preko (otok Ugljan)
 4. OFS “Sv. Ante Padovanski”, Knin
 5. OFS “Gospa od Ružarija”, Drniš
 6. OFS “Sv. Frane”, Šibenik
 7. OFS “Uzvišenje svetoga Križa”, Krapanj – Brodarica
 8. OFS “Sv. Ivan Pavao II.”, Mirlović Zagora
 9. OFS “Sv. Ante Padovanski”, Šibenik – Šubićevac
 10. OFS “Gospa od Anđela”, Karin
 11. OFS “Sv. Ivan Krstitelj”, Konjevrate.

Nakon popričesne molitve župnik fra Božo Ćurčija blagoslovio je kip sv. Franje Asiškog koji je nabavljen povodom kanonskog osnivanja Mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“ u Konjevratima.

Župnik fra Božo najprije je čestitao svim kandidatima na trajnom obećanju evanđeoskog života/zavjetovanju. Izrazio je i čestitke onima koji su se privremeno zavjetovali na godinu dana. Nakon toga je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga velikog slavlja.

Nakon župnikovih čestitki čestitke je uputio i područni ministar Ante Labor uime područnog vijeća i svih članova Zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“. Posebno je istaknuo ulogu fra Augustina Kordića, OFMConv, donedavnog vršitelja službe područnog i mjesnog duhovnog asistenta. Rijetko tko je, kao fra Augustin, ulagao toliko vremena i truda u promidžbu OFS-a, istaknuo je područni ministar Ante. Njegovu službu mjesnog i područnog duhovnog asistenta preuzeo je fra Josip Ivanović, OFMConv, u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Na kraju slavlja, uime svih sudionika, zahvalio je Joško Vuković koji je obnašao službu voditelja u Bratstvu OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“ tijekom početne formacije.

U svečanosti Obećanja evanđeoskoga života i kanonskog osnivanja bratstva OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“ u Konjevratima sudjelovali su predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a: „Sv. Ante Padovanski“ u Kninu, „Gospa od Ružarija“ u Drnišu, „Sv. Ivan Pavao II.“ u Mirlović Zagori, „Sv. Frane“ u Šibeniku, „Sv. Ante Padovanski“ u Šibeniku – Šubićevac i „Uzvišenje svetog Križa“ u Krapnju – Brodarica. Tijekom slavlja glazbeni doprinos dao je župni zbor pod ravnanjem Sandre Šupe.

Nakon svete mise održan je i izborni kapitul u župnoj dvorani, pod vodstvom Ante Labora i u nazočnosti fra Stipe Nimca.

Na izbornom kapitulu izabrano je novo Vijeće mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“ u Konjevratima koje će obavljati svoju službu u narednome trogodišnjem mandatu (2023. – 2026.). Sastav Vijeća je sljedeći:

 • Joško Vuković, OFS, ministar,
 • Zdenka Šupe, OFS, zamjenica ministra,
 • Ivona Badžim, OFS, tajnica,
 • Vinka Badžim, OFS, blagajnica,
 • Sandra Šupe, OFS, povjerenica za formaciju.

Član Vijeća je i fra Božo Ćurčija, OFM, duhovni asistent (župnik).

Molitva izabranog Vijeća: 

Mi, članovi Vijeća Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS)„Sv. Ivan Krstitelj“, Konjevrate, prihvaćamo ovu odgovornost i službu upravljanja. Pred Svemogućim Bogom obećajemo da ćemo svakodnevno živjeti evanđelje po nadahnuću našeg Serafskog Oca svetoga Franje Asiškog i vršiti našu službu najbolje što možemo.

Tražimo vodstvo Duha Svetoga i suradnju sve braće i sestara ovog bratstva, kako bismo zajedno, kao Franjevačka obitelj, bili svjedoci evanđelja i oruđe mira te izgrađivali bratskiji i evanđeoskiji svijet da bi se ostvarivalo Kraljevstvo Božje.

Izabrani su također delegat i zamjenik delegata za područnu razinu OFS-a koji će sudjelovati na područnim kapitulima tijekom trogodišnjeg mandata (2023. – 2026.):

 • Ivan Badžim, OFS, delegat,
 • Damir Đaković, OFS, zamjenik delegata.

Nakon izbornog kapitula održan je Agape kojeg su pripremili članovi Mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Ivan Krstitelj“ u Konjevratima.

fra Stipe Nimac