KORONA VIRUS: PISMO GENERALNOG MINISTRA

SVOJ BRAĆI REDA

Gospodin vam dao mir!

Tijekom prošla tri mjeseca ili malo prije otkrivanja novog Korona virusa, bili smo svjedoci njegova progresivnog širenja iz jedne kineske pokrajine na više od 115 zemalja svijeta. Praktično čitava ljudska zajednica vodi važnu bitku u nastojanju sprječavanja njegovog većeg širenja, u zbrinjavanju pogođenih (više od 126.000 slučajeva), i oplakivanju dragih osoba koje su preminule (više od 4.500). Ekonomski pad država, osoba i posebno siromašnih, bit će bez sumnje katastrofalan.

U prvoj fazi ove pandemije možda smo se osjećali zaštićeni, imuni, daleko a možda i malo nezainteresirano s obzirom na virus i na njegovo djelovanje. Virus se, ipak, nezaustavljivo širi i sada se nalazimo u epicentru krize. Mnogi su znanstveni aspekti virusa koji se još potpuno ne razumiju. On ne poštuje ni ograničenja ni granice: fizičke, društvene, psihološke, religijske ili kulturološke. Njegova sposobnost prelaska s jednog nosioca na drugog čini ga posebno agresivnim. Različite strategije koje su mnogi vlade donijele da bi zastavili širenje virusa traže od mnogih od nas takvo ograničavanje osobnih sloboda koje do sada nije viđeno. Ove su mjere ipak neophodne za sprječavanje daljnjeg napredovanja virusa. Naše molitve idu posebno onima koji služe na prvoj liniji, medicinskom osoblju, onima koji se trude pronaći cjepivo, vladama koje se trude pronaći efikasne odgovore kako bi garantirali sigurnost i zdravlje svome narodu. Pišem vam u ovom trenutku s namjerom da vam pomognem ublažiti strahove i tjeskobe.

Nas koji boravimo u zemljama koje su snažno pogođene virusom, želim ohrabriti da ostanemo jaki u našoj vjeri. Onima koji žive u zemljama s manjim brojem zareženih, želim poručiti da ostanu u svemu budni. U ovo posebno vrijeme Korizme, vjernici kršćani su pozvani pratiti Isusa, sjećajući se velikih izazova s koje je u trenutcima krize morao suočiti, sjećajući se i njegove smrti na križu, kao čiste žrtve ljubavi. Ali ni patnja ni smrt nisu imali zadnju riječ u njegovu životu, tako je neće imati ni u našem. Nada koja nam dolazi od uskrsnuća, pravednosti, milosrđa i svakodnevne ljubavi, trebala bi nas potaknuti da gledamo bez straha ili tjeskobe i da osjećamo Isusovu nazočnost koja ne prestaje za nas izgovarati iste one riječi koje je rekao svojim ljubljenim prijateljima i učenicima: “Ne bojte se! Ja sam s vama do svršetka svijeta!”.

Usred ove globalne pandemije, ne izgubimo iz vida mnoge milijune ljudi u svijetu koji pate zbog drugih kriza. Naša srca su posebno usmjerena narodima Sirije, Demokratske republike Kongo, Venezuele, Mindana, republike Sudana i Južnog Sudana, Palestine, Libanona i braći i sestrama u drugim krajevima svijeta gdje su ljudsko dostojanstvo, temeljna prava i osnovno fizičko preživljavanje ugroženi. Prihvatimo poziv da nadiđemo svaku podjelu ili strah, da bi tražili nove putove za autentični dijalog, suradnju i promicanje dobrobiti za čitavo čovječanstvo, posebno siromašnih i marginaliziranih. Uz to, produbimo i našu ljubav i zauzetost za ambijent, našu zajedničku kuću.

Neka vas Bog sve blagoslovi, i pustimo da nam snaga naših uvjerenja, naše nastojanje oko evanđeoskog načina života, koji nam je nadahnuo Sv. Franjo, učini da budemo vjerni svjedoci snage ljubavi i nade koje naša vjera daruje nama i svemu što postoji.

Rim, 12. ožujka 2020.

Bratski vaš u Kristu i Sv. Franji,

Fr. Michael A. Perry, OFM
Generalni ministar i sluga

Prot. 57/2020