Križni put Prominom 2022.

Župa sv. Mihovila i Čuvari Isusova groba na 5. korizmenu nedjelju, Gluhu nedjelju ili Glušnicu, tradicionalno organiziraju Križni put Prominom. Početak pobožnosti križnog puta započeo je u crkvi Svetog Duha u Matasima u 7 sati. Župnik fra Marko Duran ispratio je sudionike s molitvom i nekoliko duhovnih misli.

Križ su od postaje do postaje nosili ovogodišnji i nekadašnji čuvari Isusova groba u Promini. Prvi križonoša od crkve u Matasima do križa u Marasovinama bio je Josip Barišić, mladi čuvar Isusova groba. Od druge postaje do kapele sv. Ante u Ljubotiću križonoša je bio Ivan Kardov. Križ od treće postaje do kapele Gospe Čatrnjske u Suknovcima nosio je Gabrijel Gojčeta. Od kapele do crkve Gospe Čatrnjske križonoša je bio Mario Škarica. U crkvi Gospe Čatrnjske peta je postaja tradicionalnoga Križnog puta Prominom te se ovome velikom vjerskom događaju priključio i Vokalni ansambl KUD-a „Klek“ iz Ogulina obogativši prominsku pasionsku baštinu korizmenim napjevima iz cijele Hrvatske.

Mnogobrojni sudionici na sv. misi bili su oduševljeni nastupom, duboko u sebi proživljavajući stare korizmene napjeve koje je s velikom vjerom hrvatski čovjek stvarao, ali i sačuvao za buduće generacije.

Sudionici križnog puta nastavili su dalje, a križ je nosio Ante Džaja do križa u Dragama. Od Draga do crkve Svih svetih u Razvođu križonoša je bio Josip Bronić, mladi čuvar Isusova groba. Župljani Razvođa, kao i svake godine, dočekali su sudionike križnog puta s bogatom okrepom. Njima i ženama u Oklaju i Čitluku veliko hvala! Naravno, trebamo spomenuti i Branka Traljića koji nas je počastio ispred svoje kuće.

Od crkve u Razvođu prema osmoj postaji u Gluvačama (kapela Kraljice mira) križonoša je bio Mateo Stanić. Križ na toj postaji preuzima Marko Džepina i nosi ga do spomen-križa na trgu u Oklaju. Denis Bronić nosio je križ do župne crkve sv. Mihovila koja je bila deseta postaja. Od župne crkve do crkve sv. Martina križonoša je bio Marino Jakovljević. Josip Čulina je nosio križ od crkve sv. Martina do kapele sv. Ane u Mratovu. Križonoša od kapele sv. Ane do kapele sv. Ante u Čitluku bio je Ivica Dujić. Mate Zelić nosio je križ prema posljednjoj postaji – kapeli sv. Roka u Čitluku. U kapeli smo imali zadnju postaju Križnog puta Prominom, a križ je držao Mate Gojčeta, ovogodišnji mladi čuvar Isusova groba.

Križni put Prominom molitvom i pjesmama vodio je Marko Perić, a većina sudionika sudjelovala je u cijelom križnom putu u dužini 28 km.

Ovogodišnja pobožnost Križnog puta Prominom završena je u 17 sati blagoslovom koji je sudionicima podijelio župnik fra Marko Duran.