Križni put Prominom

Kao i svih prethodnih deset godina, u nedjelju 17. ožujka 2024. u 7 sati, započeo je tradicionalni Križni put Prominom pod geslom „Pođi za mnom“. Svake godine primjetan je sve veći broj vjernika u procesiji za križem, koji s molitvom na usnama, duboko promišljaju o Kristovoj muci i Njegovoj Majci Mariji.
Ove godine posebno je oduševljenje sudjelovanjem osnovnoškolaca, a posebno činjenicom da su prošli svih 28 kilometara križnog puta. Čuvari Isusova groba nosili su s ponosom od postaje do postaje križ težine oko 18 kilograma. Križni put započet je u crkvi Sv. Duha u Matasima. No, ovogodišnji početak bio je obavijen tugom jer župnik fra Marko Duran nije mogao blagosloviti pobožnost zbog zdravstvenih problema.

Četrnaestorica čuvara Isusova groba izmjenjivala su se u nošenju zavjetnog križa. U hodu između postaja križnog puta molila se krunica i pjevale su se korizmene pjesme. I ove godine sudjelovalo se na redovnoj misi u crkvi Gospe Čatrnjske koju je predvodio fra Zoran Jonjić.

Organizatori i sudionici Križnog puta Prominom zahvalni su svima koji su ih kao i svake godine do sada dočekali s pićem i kolačima. U kapeli sv. Roka u Čitluku, koja je bila zadnja postaja, fra Josip Gotovac udijelio je blagoslov s križem prema četiri strane svijeta. Fra Josip je zahvalio svima koji su sudjelovali u pobožnosti i organizaciji, ističući posebnu zahvalnost Isusu i Majci Mariji za prekrasan trenutak svjedočenja žive vjere naroda Promine i njihovih gostiju, koji su pobožno u molitvi koračali za Isusom kroz 14 postaja Križnog puta Prominom.