Lišane: Obilježena 30. obljetnica progonstva žitelja Župe sv. Mihovila Lišane

U subotu 17. srpnja 2021. g. zbog velikog nevremena nije održana planirana 13. molitvena hodnja “Koracima nade u istinu“, ali je obilježena paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Buliću, Vukšiću i Lišanima kod crkve sv. Nikole Tavelića

Njegujući kulturu sjećanja obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj, prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991. g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Mještani Župe sv. Mihovila Lišane prisjetili su se i 30. obljetnice progonstva te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja, 16 civila je ubijeno, svi žitelji su bili prognani, kuće zapaljene, a crkve minirane i srušene do temelja.

„Prisjećamo se i 30. obljetnice progonstva žitelja župe Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir. Ovom molitvenom hodnjom želimo biti primjer mladima kako se voli svoje i kako su se naši župljani žrtvovali iz ljubavi prema svojoj domovini da bismo mi mogli biti slobodni. Naša župa može biti najsvjetliji primjer kako se čuva i njeguje sjećanje na dane u rađanju naše Hrvatske“, kazala je Ivana Haberle, predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata Zadarske županije.

Ispred križa podignutog u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića, na mjestu stradanja Josipa Žulja i fra Mile Mamića, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Mnoge braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske policije i Hrvatske vojske položili su vijence i zapalili svijeće. Molitvu odrješenja kod spomenika i svetu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića predvodio je mjesni župnik fra Božo Mandarić, uz koncelebraciju domaćeg sina fra Marka Nimca, gvardijana Franjevačkog samostana na Visovcu.

Marko Ledenko-Mane