Lišane (Ostrovica): Sv. Ante

U crkvi sv. Ante u Ostrovici u četvrtak 13. lipnja 2024. vjernički puk Vukšića, Lišana, Bulića, Provića i Ostrovice proslavio je blagdan sv. Ante. Svečanu misu predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Kao i dosadašnjih godina, vjernici su se tijekom trinaest utoraka molitvom, postom i djelima ljubavi pripremali za svetkovinu sv. Ante Padovanskog. Prigodnim i biranim riječima fra Božo je govorio o životu sv. Ante.

Na kraju misnog slavlja župnik je tradicionalno blagoslovio djecu i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u proslavi blagdana sv. Ante.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici spomenik je kulture, a služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi pa i grobovi stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom, uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk iz 18. stoljeća. U crkvi se također nalazio veliki barokni kip sv. Ante (18. st.) i srebrni relikvijar. Tijekom Domovinskog rata pobunjeni Srbi crkvu su razorili i srušili krov. Crkva je obnovljena 1996. godine.

Tekst i foto: Marko Ledenko- Mane