Lišane Ostrovičke: Proslava sv. Nikole Tavelića i blagoslov nove slike

U nedjelju 14. studenoga 2021. godine u Lišanima Ostrovičkim svečano je proslavljena svetkovina sv. Nikole Tavelića. U centralnom svetištu sv. Nikole Tavelića za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja misnim slavljem s procesijom u 11 sati presjedao je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. U koncelebraciji su sudjelovali župnik Lišana fra Božo Mandarić, magistar bogoslova fra Ivan Režić te župnik Kistanja don Ivan Perković. Tom prigodom upriličen je blagoslov nove slike sv. Nikole Tavelića, izrađene po uzoru na povijesnu sliku s kanonizacije u Rimu iz 1970. godine te manje slike za čašćenje u procesiji. Kopiju te slike, uništene tijekom velikosrpske agresije i okupacije Lišana (1991. – 1995.), izradio je hrvatski slikar Nebojša Dimovski iz Mostara, a njene dimenzije su 200/170 cm. Uz nju isti slikar izradio je i procesijsku sliku manjih dimenzija (90/70 cm). Članovi pjevačkog zbora iz Lišana te dječji zbor predvodili su pjevanje tijekom misnog slavlja, a uz ministrante asistirali su bogoslovi fra Valentino Radaš i fra Josip Brandejs, dok je bogoslov fra Mate Šakić fotografirao. Na koncu misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić, idejni začetnik izrade slike sv. Nikole Tavelića, zahvalio je svemogućem Bogu na velikom danu za Župu Lišane, predsjedatelju misnog slavlja, zaslužnima za organizaciju slavlja, dobročiniteljima za nabavu slike te fra Ivanu koji je bio u stalnom kontaktu s umjetnikom, autorom slike. O povijesti čašćenja sv. Nikole Tavelića, o provincijskom svetištu u Lišanima te o umjetniku progovorio je fra Ivan Režić, koji je na koncu pročitao i osvrt samoga akademskog slikara Nebojše Dimovskog o kopiji povijesne slike koju je naslikao. Uz lijepo i čak djelomično sunčano vrijeme sve je proteklo vrlo svečano, uz neskriveno oduševljenje župljana zbog povratka kopije povijesne prijeratne slike, nakon čega je uslijedio svečani ručak na kojem su se uzvanicima pridružili i okolni župnici te neki od svećenika rodom iz Župe Lišane.


Kanonizacija sv. Nikole Tavelića u Rimu 1970. godine

Sveti Nikola Tavelić od davnina je štovan u hrvatskome katoličkom puku. Godine 1889. papa Lav XIII. proglasio ga je blaženim. Njegov je kult u razdoblju između dva svjetska rata dosegnuo vrhunac te se očekivalo da će 1941., prigodom 1300. obljetnice veza između Hrvata i Svete Stolice te prigodom 550. obljetnice njegove mučeničke smrti, biti proglašen svetim. Međutim, do toga tada nije došlo. Papa Pavao VI. proglasio ga je svetim 21. lipnja 1970. godine.

 

Povijesna crtica o centralnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja

Ni mjesec dana nakon proglašenja Nikole Tavelića svetim, 17. srpnja 1970., u Sinju na plenarnoj sjednici provincijskog kapitula Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na prijedlog tadašnjeg provincijala fra Petra Čapkuna, odlučeno je da se u Župi Lišane, na području Šibenske biskupije, nedaleko Tavelićeva samostana u Bribiru, kao zavjet čitave Provincije podigne centralno svetište sv. Nikole Tavelića. Tim više jer je u Lišanima prije Drugoga svjetskog rata započeta gradnja svečeve crkve. Nažalost, rat je omeo gradnju, a ni položaj crkve nije bio sretno odabran. Nikola Tavelić rođen je te je proživio svoju mladost na području naše Franjevačke provincije i braći iste Provincije bilo je na srcu još dublje usaditi štovanje sv. Nikole u Provinciji i među narodom.

Župna crkva sv. Nikole Tavelića započeta je 1975. za župnikovanja fra Ivana Mirkovića, a prema nacrtu arhitekta Vinka Galića iz Mostara kao zavjetno svetište, a posvetio ju je 1978. godine, u odsutnosti šibenskog biskupa, hvarski biskup msgr. Celestin Bezmalinović. To je bila betonska građevina obložena benkovačkim kamenom u obliku oktogona, na ponos Lišana i cijelih Ravnih kotara.

U Domovinskom ratu, tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i okupacije mjesta i Župe Lišane (1991. – 1995.), krajem kolovoza 1991. srpski agresor je miniranjem potpuno srušio crkvu sv. Nikole Tavelića. Crkvu je krasila velika slika sv. Nikole Tavelića te je i ona tada uništena. 17. srpnja 1996. g. na temeljima stare crkve položen je temeljac za novu crkvu. Zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije izgrađena je crkva sa zvonikom te je zajedno s uređenjem okoliša dovršena 2003. g.

 

O povijesnoj slici sv. Nikole Tavelića iz 1970. godine

Tijekom proglašenja svetim blaženoga Nikole Tavelića u bazilici sv. Petra u Rimu bila je izložena slika čija je kopija danas blagoslovljena i vraćena na njeno prvotno prijeratno mjesto unutar crkve sv. Nikole Tavelića, centralnoga provincijskog svetišta prvoga kanoniziranog sveca u Hrvata. 

Tom je prigodom Rimska kurija naručila od Likovne akademije u Rimu “Belle Arti” sliku sv. Nikole Tavelića i drugova. Umjetnici koji su naslikali spomenutu sliku neki su od studenata koji su u to vrijeme pohađali akademiju, ali ne znamo njihova imena. Moguće je da su u projekt izrade slike bili uključeni i slikari hrvatskog podrijetla. Nakon kanonizacije slika je darovana tadašnjem šibenskom biskupu blagopokojnom mons. Josipu Arneriću, a on ju je darovao Župi sv. Mihovila – Lišane, odnosno centralnom provincijskom svetištu sv. Nikole Tavelića.

           

Idejni začetnik izrade kopije povijesne slike

Idejni začetnik izrade kopije te povijesne slike jest župnik Lišana fra Božo Mandarić, koji je to uz pomoć župljana i prijatelja ove župe realizirao. Činom blagoslova kopije povijesne slike sv. Nikole Tavelića mučenika, ovoj crkvi i svetištu vraćen je njihov kulturni i duhovni identitet.

U Hrvatskoj i po svijetu mnoštvo je crkava posvećenih sv. Nikoli Taveliću i u njima vrlo lijepih slika i kipova. Ono što ovu crkvu i svetište čini posebnim jest činjenica da čuva povijesnu memoriju na čin kanonizacije sv. Nikole Tavelića, čašćenjem slike (kopije) koja je toga velikog dana 1970. godine bila u bazilici sv. Petra u Rimu.

Uz veliku sliku (dimenzija 200/170 cm), isti autor naslikao je i identičnu manju sliku za čašćenje u procesiji (dimenzija 90/70 cm). Obje slike izrađene su tehnikom ulja na platnu.

Na koncu donosimo nekoliko podataka o autoru kopije povijesne slike sv. Nikole Tavelića, Nebojši Dimovskom, hrvatskom slikaru iz Mostara.

 

Životopis autora slike

Nebojša Dimovski rođen je u Mostaru 29. siječnja 1988. godine. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu, grafički smjer, nakon čega odlazi u Rim (Italija), gdje završava Likovnu akademiju (Accademia di Belle Arti di Roma), smjer slikarstvo, pri sveučilištu La Sapienza, u klasi prof. Andrea Voloe i Constantina Baldina. Studij završava visokim prosjekom i tijekom studija njegova slika izabrana je za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti, 2010., pod pokroviteljstvom talijanskog ministarstva kulture, za koji su izabrani najbolji studenti svih akademija u Italiji. Nakon završenog studija odlazi u Nizozemsku gdje skoro dvije godine provodi u istraživačkom radu, a dio tog procesa provodi u studiju američke kiparice Barbare Greenberg. Nakon Nizozemske prelazi u Madrid u kojem provodi šest godina. Tijekom ovog razdoblja ima zapažene izložbe, od kojih izdvajamo: prvu nagradu na II. međunarodnom natječaju Valencia Kuna; finale 83. jesenjeg salona Casa de Vacas, Madrid (najstariji i jedan od najprestižnijih natječaja u Španjolskoj pod pokroviteljstvom španjolske kraljevske obitelji); Proljetni salon Valdepenas; samostalna izložba pri Asocijaciji umjetnika i skulptora Španjolske i brojne kolektivne izložbe i finala međunarodnih natječaja.

Dimovski je član HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar. Do sada je u BiH imao dvije izložbe,  2013. godine u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu te 2020. u Mostaru.

 

Autor o slici

Poštovani,

najprije, žao mi je zbog nemogućnosti da prisustvujem na svečanom slavlju blagoslova nove slike zbog izložbe u Budimpešti i novih restriktivnih mjera. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku raditi sliku takve važnosti i značaja. Iako mi je glavni zadatak bio pokušati najvjerodostojnije ponoviti originalno djelo, imao sam dozu slobode da ugradim dio sebe u ovo divno djelo. Pogotovo u “detaljima” koji nisu toliko detalji, već duša slike, kao na primjer oči mučenika, naročito sv. Nikole Tavelića, gdje sam pokušao prikazati njihovu ljubav i predanost Bogu, za razliku od njihovih dželata (mučitelja), kod kojih je vidljiv strah, zbunjenost, ali u isto vrijeme divljenje prema takvoj duhovnosti i spremnosti poći u smrt radi vjernosti Kristu.

Kao što sam spomenuo ranije, određeni vid slobode kod stvaranja sam iskoristio, dok neke detalje za koje sam smatrao da nisu potrebni promjene, jednostavno sam ostavio, znajući koliku je važnost imala ova slika. Tu mogu navesti proporcije figura koje, iako u originalu nisu potpuno akademski koncizne, ipak imaju svoju posebnost i ikoničnost.

Zahvaljujem još jednom na udijeljenom povjerenju i čestitam na hvalevrijednom pothvatu, u nadi da će ova slika izazvati posebne emocije kod ljudi koji u emocionalnom sjećanju čuvaju uspomenu na originalnu sliku, ali i kod onih koji se prvi put susreću s ovom slikom.

Od srca zahvaljujem i čestitam vam svetkovinu sv. Nikole  Tavelića!

fra Ivan Režić