Lišane: Proslavljen Uskrs

Najveći kršćanski blagdan Uskrs proslavljen je misnim slavljem kojeg je predvodio župnik fra Božo Mandarić u praznoj crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. S obzirom na ovogodišnje izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, vjernici Župe sv. Mihovila (Vukšić, Lišane, Bulić, Prović, Ostrovica) mogli su pratiti slavlje preko Facebook stranice Župe sv. Mihovila Lišane. Fra Božo je pročitao tradicionalnu uskrsnu čestitku šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, a nakon toga održao kratku propovijed i istaknuo poruku svojim župljanima:

„Draga braćo i sestre, u današnjem evanđelju čuli smo kako su dvojica učenika vidjeli i prepoznali Isusa u lomljenju kruha. Tada su ushićeno dotrčali i rekli: „Vidjeli smo Gospodina!“ I od nas se traži da svjedočimo i drugima donesemo Krista. Zahvalimo Bogu za svaki trenutak svog života kojim možemo posvjedočiti Krista. Krist koji je uskrsnuo od mrtvih darovao nam je život vječni. Uskrsli Isuse, hvala Ti na Tvojoj žrtvi, molimo Te za sve oboljele, zaražene i za sve one koji za njih brinu. Tvom milosrđu, uskrsli Isuse, povjeravamo sve naše molitve, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen“.

Proslavi Uskrsa prethodilo je vazmeno trodnevlje u crkvi sv. Nikole Tavelića na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Presveti oltarski sakrament bio je izložen u Vukšiću, Lišanima i Buliću na Veliku subotu, gdje su vjernici imali prigodu izvršiti obred klanjanja i pomoliti se u svojim mjesnim crkvama. Sveta misa na Veliku subotu uživo je prenošena preko Facebook stranice Župe kada su vjernici ujedno mogli i blagosloviti jela slijedeći župnikove upute, uz molitve Apostolskog vjerovanja, Oče naš te pjesmu Kraljice neba. Župa sv. Mihovila arkanđela Lišane pokazala je kako je i u ovakvim izvanrednim situacijama moguće dostojanstveno i svečano proslaviti velike kršćanske blagdane te organizirati duhovnu obnovu.

Tekst i foto: Marko Ledenko – Mane